mojprzepisna.pl | Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa
Dziś mam dla Was propozycję na świetną bezglutenową tarte jabłkową, którą robi się (razem z pieczeniem) w niespełna godzinę :). Inspirację na spód do tarty brałam z tego przepisu, chciałam ją jednak troszkę odchudzić, więc nieco zmniejszyłam ilość masła, dodałam też odrobinę cukru. Tartę można przygotować tuż przed podaniem i serwować jeszcze ciepłą z gałką lodów śmietankowych :) lub np. dzień wcześniej. Dlaczego przepis jest genialny? Bo z ciastem dobrze się pracuje gdy jest dobrze schłodzone, bo jest krucha, ale nie rozwala się podczas krojenia czy nakładania na talerzyki, jest łatwa i szybka w przygotowaniu i zawiera tylko kilka składników. Aaaa i zapomniałam dodać, że jeżeli ktoś chce i może jeść mąkę pszenną to spokojnie może zrobić tą tartę w wersji glutenowej tj. z użyciem mąki pszennej Krupczatki czy Szymanowskiej czy typ 450 lub 650.
Składniki na formę do tarty o dolnej średnicy 24 cm:
- 250 gr mąki bezglutenowej (u mnie 100 gr gryczanej, 100 gr ryżowej i 50 gr kukurydzianej)
- 100 gr zimnego masła (u mnie klarowane)
- 4 łyżki lodowatej wody
- 1 jajko
- 3o gr cukru pudru
- szczypta soli
- 3 duże kwaśne jabłka (około 650 gr)
- 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych do wysypania podpieczonego spodu
- garść żurawin
- cynamon (opcjonalnie)
Formę wysmarować masłem, wysypać mąką, nadmiar mąki strzepać.
Wszystkie składniki szybko wyrobić, najlepiej w malakserze z nożami do siekania. Ciasto bardzo spłaszczyć lub rozwałkować na średnicę około 20 cm, owinąć folią, włożyć do zamrażarki na 15 min.
Wyjąć, rozwałkować na średnicę około 30 cm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, z jednej strony papier odkleić, ciasto bardzo delikatnie obrócić (papier ma być teraz od góry), przenieść na formę, lekko docisnąć do formy, odkleić papier. Ciasto ponakuwać widelcem, dość obficie, z formą schować do zamrażarki (u mnie około 10-15 min) a w tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st.
Piec około 15 min. w nagrzanym piekarniku (do lekkiego zarumienienia).
Przygotować jabłka. Jabłka umyć (obrać lub nie, jak wolicie, ja nie obierałam), przekroić na pół, wydrążyć gniazda. Każdą połówkę pokroić na 3 półksiężyce.
Ciasto wyjąć z piekarnika, na spód równomiernie wysypać płatki owsiane, poukładać jabłka, oprószyć cynamonem, posypać żurawiną, wstawić na 30-40 min do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec do momentu, aż jabłka będą miękkie (u mnie 40 min). Podczas pieczenia ciasto warto od góry przykryć folią aluminiową, po to żeby boki tarty zbytnio się nie przyrumieniły.
Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. Podawać jeszcze ciepłą.
Smacznego!