golonka-pieczona-w-piwie

Golonka pieczona w piwie

golonka-pieczona-w-piwie
golonka-pieczona-w-piwie

Coś co mężczyźni lubią najbardziej. Kawał mięsa i piwko do tego:)

W ten weekend mój mąż raczył nas wspaniałą golonką, pieczoną w piwie. Muszę powiedzieć, że fanką golonki nie jestem, ale ta golonka wyszła mu wyśmienicie. A najlepsze jest to, że tego dnia nie dotknęłam nawet noża – wszystko od A do Z zostało przygotowane przez mojego mężulka.

Składniki na 4 mało głodne osoby:

  • 2 duże golonki wieprzowe

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka soli grubej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka kolendry (takie kulki)
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku, pokrojony w plastry

Sól, pieprz, kolendrę umieścić w moździerzu, utrzeć. Do dużej miski przełożyć utarte przyprawy, dodać czosnek, olej, wymieszać.

Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć marynatą. Naczynie szczelnie przykryć. Odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.

Dodatkowo:

  • 1 szklanka piwa jasnego

Formę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć golonkę, resztą marynaty polać golonkę, wlać szklankę piwa. Zakryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec 1 godzinę 45 minut. Golonkę wyjąć, ponacinać, podlać piwem nacięcia. Wstawić do piekarnika na 25 min na 180 st. bez przykrycia, po to żeby golonka się ładnie zarumieniła.

Golonkę wyjąć, szpikulcem dziabnąć w miejscu gdzie jest najgrubsza, jeżeli wylatuje prześwitujący płyn, oznacza że jest upieczona, jeżeli czerwony płyn, oznacza że jeszcze jest nieupieczona w środku. Jeżeli nie jest upieczona, należy ją włożyć do piekarnika jeszcze na 20 min, na 180 st pod przykryciem.

Gotową golonkę podzielić na plastry. Podawać z ziemniakami/plackami ziemniaczanymi i koniecznie kapustą kiszoną :).

Smacznego!

golonka-pieczona-w-piwie
golonka-pieczona-w-piwie
golonka-pieczona-w-piwie
golonka-pieczona-w-piwie