Grahamki na podmłodzie

mojprzepisna.pl | Grahamki na podmłodzie wg. przepisu Piotra Kucharskiego

Bułeczki sycące i pyszne, smakowały również mężowi, który jest fanem pszennego, jasnego pieczywa. Dobre nawet następnego dnia. Wymagają trochę czasu, ale warto.

Składniki na 10 bułeczek:

Składniki na podmłodę:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 100 g letniej przegotowanej wody
  • 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750

Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g otrębów pszennych
  • 200 – 300 g letniej przegotowanej wody
  • 10 g soli

Podmłodę wymieszać, odstawić na 30-60 min.

Otręby namoczyć w 200 ml wody, odstawić na 15 min. Dodać podmłodę, dodać 400 g mąki, sól. Wyrobić, jeżeli będzie potrzeba dosypać mąki lub dolać wody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do napuszenia na 2-3 godziny. Ciasto ma podwoić lub potroić objętość. W trakcie wyrastania można naciągnąć każdy bok ciasta do środka, wówczas bułki będą bardziej puszyste.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Bułki ułożyć na posypanej mąką blaszce, przykryć ściereczką, odstawić do drugiego wyrastania. Bułeczki powinny mocno się napuszyć. Każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać płatkami, u mnie jaglane.

Piekarnik rozgrzać do 220 st. Wstawić wyrośnięte bułeczki, piec 15-20 min do złotego koloru. Wyjąć, ostudzić na kratce.

Smacznego!

Grahamki na podmłodzie
Grahamki na podmłodzie
Grahamki na podmłodzie
Grahamki na podmłodzie