Gryczane ciasteczka z orzechami

mojprzepisna.pl | Gryczane ciasteczka z orzechami

Ciasteczka bez glutenu, mleka czy jajek. Zrobione z mąki gryczanej, z dodatkiem orzechów włoskich. Zdrowa przekąska, szczególnie dla dzieci, mój synek się nimi zajadał, szczególnie upodobał sobie wyjadanie orzechów z ciasteczek. Przepis pochodzi z blogu pani Kingi Paruzel, troszkę go zmodyfikowałam.

  • 1/4 szklanki cukru drobnego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych

Piekarnik nagrzać do 180 st.

Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt, mleko, zmiksować do rozpuszczenia cukru. W drugiej misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną. Do mokrych składników dosypywać suche, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać orzechy, wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać ciasteczka foremką. Układać na blaszce. Piec 8 – 10 min. w rozgrzanym piekarniku.

Smacznego!

Gryczane ciasteczka z orzechami
Gryczane ciasteczka z orzechami
Gryczane ciasteczka z orzechami
Gryczane ciasteczka z orzechami