Jaglane babeczki na słono

mojprzepisna.pl | Jaglane babeczki na słono

Powiem bez ogródek miały być jaglane kopytka, ale coś pokopałam no i wyszły babeczki ;-). Przepis podpatrzyłam na blogu Burczy mi w brzuchu. Jednak zbytnio się w niego nie wczytałam no i ciasto wyszło mi zbyt rzadkie. Tak czy siak, nie ma tego złego… nic się nie może zmarnować, więc są ekspresowe babeczki jaglane :).

Składniki na 18 małych babeczek (moje „gniazda” miały po 50 ml):

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej (surowej)
  • 300 gr mąki orkiszowej ale może być też zwykła mąka pszenna typ 450 czy 650
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli

Kaszę jaglaną umieścić w sicie, płukać pod zimną wodą do momentu, aż woda przepływająca przez kaszę będzie czysta i bezbarwna. Następnie kaszę sparzyć wrzątkiem. Te wszystkie zabiegi zminimalizują ryzyko gorzkiego posmaku, dużo też zależy od kaszy. Ja używam kaszy z firmy Symbio, ale bardzo dobra i sprawdzona jest też kasza firmy Polgreen.

Zagotować 4 szklanki wody. Do lekko osolonego wrzątku wsypać kaszę, gotować około 20 min pod przykryciem na palniku o średniej mocy (u mnie w skali 1-9, na 4). Jeżeli zostanie woda, kaszę odsączyć na sitku.

Gorącą kaszę przełożyć do malaksera, dodać jajko, sól, mąkę, masło, zmielić (można też użyć blendera ręcznego). Formę do babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać.

Piekarnik nagrzać do 180 st z termoobiegiem lub 190 st bez termoobiegu. Piec 30 min. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na kratce, podawać jeszcze ciepłe polane obficie kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, posypać listkami mięty.

Smacznego!

Jaglane babeczki na słono
Jaglane babeczki na słono
Jaglane babeczki na słono
Jaglane babeczki na słono
Jaglane babeczki na słono
Jaglane babeczki na słono
Jaglane babeczki na słono
Jaglane babeczki na słono