Jaglane placuszki z cukinią i papryką

Dziś na szybko musiałam zrobić obiad. Byłam bardzo głodna, a w domu prawie pusta lodówka, Wiadomo, że jak człowiek głodny to zły, a ja nie chciałam mieć zepsutego popołudnia. Wymyśliłam więc placuszki z kaszy jaglanej. A żeby było jeszcze treściwiej dodałam ser biały, dorzuciłam paprykę i cukinię :) Aby placuszkom nie było smutno dorobiłam sos czosnkowy. Placuszki są przepyszne, sycące, pięknie się prezentują, dzięki dodatkowi kurkumy, zawierają warzywa, a co najważniejsze zawierają kaszę jaglaną, która jest naturalnym antybiotykiem, a jest praktycznie niewyczuwalna. Ponadto jest to pomysł na obiad, przekąskę do pracy, śniadanie czy kolację, jest to danie w 100% bezglutenowe i bezmięsne.
Serdecznie polecam!
Składniki na placuszki (18 sztuk o grubości 1-1,5 cm, średnicy około 5 cm):
1 mała cukinia (około 270 gr)
1 średnia papryka (około 180 gr)
2 duże jajka (rozmiar L)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
275 gr sera białego (ja użyłam tłustego, ale może być też półtłusty, byleby nie był kwaśny )
100 gr kaszy jaglanej (1 woreczek) lub (około 1/2 szklanki)
sól i pieprz
kurkuma
oliwa do smażenia
Kaszę dwa razy płuczemy pod bieżącą wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Gotujemy przez 20 min w jednej szklance wody, pod przykrywką, na bardzo małym ogniu. Jeżeli mamy kaszę w woreczkach gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. 
Paprykę myjemy, pozbywamy się nasionek, kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Ugotowaną kaszę mielimy razem z jajkami, mąką i serem białym blenderem, tak żeby nie rozdrobnić całkiem kaszy. Dodajemy warzywa, przyprawiamy.
Rozgrzewamy patelnię na średnią moc, wylewamy oliwę, nakładamy placuszki łyżką. 1 placuszek do 1 kopiasta łyżka. Smażymy około 3 min z każdej strony na złoty kolor.
Składniki na sos czosnkowy:

2 małe ząbki czosnku
200 gr jogurtu greckiego 10% (może być też śmietana lub jogurt naturalny)
sól i pieprz
Jogurt, czosnek, przyprawy wrzucamy do miseczki, mielimy.
Wykonanie:
Gotowe placuszki przekładamy na talerz, polewamy sosem, podajemy gorące.
Smacznego!