mojprzepisna.pl | Jagodzianki wegańskie
Bułeczki bardzo podobne do jagodzianek, które są już na blogu, tylko bez mleka krowiego, jaj czy masła, za to z olejem i z mlekiem roślinnym. Podstawowy przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki. U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis.
Składniki na 28-30 bułeczek:
- 1 kg mąki pszennej tortowej
- 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo
- 40 gr drożdży
- 110 gr oleju (pół szklanki)
- 110 gr cukru (pół szklanki)
- 1/2 łyżeczki soli
- 600-700 gr owoców (można wymieszać ze sobą lub część zrobić z jagodowym farszem a część z malinowym)
- 2 łyżki cukru (do owoców)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (do owoców)
Owoce umyć, dokładnie osuszyć, dodać cukier, mąkę delikatnie wymieszać.
W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny.
Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 28-30 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód/malin, zlepić brzegi jak w pierogach, brzegi złapać ze sobą, podwinąć pod spód, lekko zrolować w dłoniach, nadając podłużny kształt (jeżeli będą się mocno kleić, każdy kawałek powyrabiać 30 sekund w dłoniach, powinno być lepiej, ale jeżeli nadal nie będzie możliwości „lepienia pierogów”, należy dłonie lekko polać olejem). Nadziane jagodzianki położyć na blaszce od piekarnika, na papierze do pieczenia, w 3-4 cm odstępach od siebie, bo bardzo rosną. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (np. na 40 min.).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec na złoty kolor przez 16-18 min. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia, upiec drugą blaszkę, następnie trzecią blaszkę. Całkowicie ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!



