Jagodzianki wegańskie

mojprzepisna.pl | Jagodzianki wegańskie

Bułeczki bardzo podobne do jagodzianek, które są już na blogu, tylko bez mleka krowiego, jaj czy masła, za to z olejem i z mlekiem roślinnym. Podstawowy przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki. U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis.

Składniki na 28-30 bułeczek:

  • 1 kg mąki pszennej tortowej
  • 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo
  • 40 gr drożdży
  • 110 gr oleju (pół szklanki)
  • 110 gr cukru (pół szklanki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 600-700 gr owoców (można wymieszać ze sobą lub część zrobić z jagodowym farszem a część z malinowym)
  • 2 łyżki cukru (do owoców)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (do owoców)

Owoce umyć, dokładnie osuszyć, dodać cukier, mąkę delikatnie wymieszać.

W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny.

Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 28-30 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód/malin, zlepić brzegi jak w pierogach, brzegi złapać ze sobą, podwinąć pod spód, lekko zrolować w dłoniach, nadając podłużny kształt (jeżeli będą się mocno kleić, każdy kawałek powyrabiać 30 sekund w dłoniach, powinno być lepiej, ale jeżeli nadal nie będzie możliwości „lepienia pierogów”, należy dłonie lekko polać olejem). Nadziane jagodzianki położyć na blaszce od piekarnika, na papierze do pieczenia, w 3-4 cm odstępach od siebie, bo bardzo rosną. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (np. na 40 min.).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec na złoty kolor przez 16-18 min. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia, upiec drugą blaszkę, następnie trzecią blaszkę. Całkowicie ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Jagodzianki wegańskie
Jagodzianki wegańskie
Jagodzianki wegańskie
Jagodzianki wegańskie
Jagodzianki wegańskie
Jagodzianki wegańskie
Jagodzianki wegańskie
Jagodzianki wegańskie

Jagodzianki wegańskie