jajka-faszerowane

Jajka faszerowane

Propozycja na koniec intensywnego tygodnia. Wykonanie mój mąż.

Mój mąż w piątkowy wieczór przygotował mi takie oto jajka faszerowane brokułami, oliwkami, szczypiorkiem i koperkiem. Były przepyszne, sycące, znakomite. Myślę, że te jajka faszerowane świetne sprawdzą się jako kolacja lub jako przystawka. Jajka faszerowane w tym wykonaniu zaskoczą was na plus, ja byłam bardzo zaskoczona, że z takich prostych składników można wyczarować takie cuda. Można je również wykonać w wersji sałatkowej, tj. wszystkie składniki posiekać i wymieszać z majonezem. Aha, rzecz ważna, są łatwe w wykonaniu, więc każdy poradzi sobie z ich zrobieniem. Polecam!

Składniki na 16 jajek faszerowanych (połówek):

  • 8 dużych jajek
  • 1/3 małego brokuła (tylko różyczki, łodyżki się nie nadają, bo będą za twarde)
  • 50 gr sera żółtego
  • 2 łyżki oliwek
  • 1/4 – 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu lub 1 łyżka majonezu i 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz

Jaja ugotować na twardo. Brokuł podzielić na drobne różyczki, ugotować na parze przez 10 min, moją być al’dente. Mój mąż gotował w jednym garnku jaja i brokuły, na dole jajka, na to koszyczek do gotowania na parze, w koszyczku brokuły. Gotował na średniej mocy palnika przez 10 min licząc od momentu zagotowania się wody.

Oliwki, koperek, szczypiorek pokroić drobniutko. Jajka podzielić na pół. Wydrążyć żółtka, żółtka pokroić. Brokuła pokroić drobniutko. Oliwki, szczypiorek, koperek, żółtka, majonez, sól, pieprz, majonez, brokuły wymieszać.

Białka poukładać na talerzu. Na każde jajko nakładać farsz (dużą kopiastą łyżkę). Podawać z pieczywem.

Smacznego!

jajka-faszerowane
jajka-faszerowane
jajka-faszerowane
jajka-faszerowane