Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie

mojprzepisna.pl | Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie

Kto nie lubi pierniczków, no właśnie :). Jak się okazuje, można je jeść nie tylko w zimie na Boże Narodzenie, ale również w lecie. Serniczek na zimno na spodzie z pierniczków smakuje ciekawie i bardzo smakowicie, smak pierniczków nie jest dominujący, ale „stawia kropkę nad i”, oczywiście można użyć innych ciastek. Deser bez pieczenia.

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:

Spód:

  • 350 g pierniczków
  • 120-150 g rozpuszczonego masła

Pierniczki umieścić w malakserze, zmielić na okruchy, dodać masło, wymieszać, masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkami wyłożyć spód i boki tortownicy do wysokości ok 4 cm. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (ja użyłam Vitello z Biedronki)
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody
  • 150 g jeżyn

W misie miksera umieścić ser z cukrem, utrzeć na gładką masę. Żelatynę pogrzać np. w mikrofalówce przez kilkanaście sekund, tak aby się rozpuściła i była jednolita. Do żelatyny dodać kilka łyżek sera, wymieszać. Miksując na wolnych obrotach powoli wlewać żelatynę do sera, zmiksować. W oddzielnym naczyniu ubić śmietanę na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać, dodać jeżyny wymieszać, delikatnie. Masę przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać, wstawić do lodówki, na czas aż masa stężeje, u mnie 30 min.

Masa jeżynowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g jeżyn
  • 1-2  łyżki cukru (opcjonalnie, zależy od słodkości jeżyn, ja nie dodawałam)
  • 1 łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach zimnej wody
  • 100 g jeżyn do posypania

W wysokim naczyniu umieścić jeżyny i serek, zblendować na gładką masę, masę przełożyć na sitko, przetrzeć, aby pozbyć się pestek. Żelatynę pogrzać np. w mikrofalówce przez kilkanaście sekund, tak aby się rozpuściła i była jednolita. Do żelatyny dodać kilka łyżek masy jeżynowej, wymieszać. Miksując na wolnych obrotach powoli wlewać żelatynę do masy, zmiksować. Masę jeżynową wylać na masę serową,  posypać jeżynami. Wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin (u mnie cała noc). Kroić ostrym nożem.

Smacznego!

Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie
Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie
Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie
Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie