Kanapka truskawkowa

mojprzepisna.pl | Kanapka truskawkowa

A miała być rolada… ale widać szczęścia nie mam albo talentu, albo rolady mnie po prostu nie lubią :). Bardzo się tym przejmować nie będę.

Składniki na biszkopt wielkości 27 cm na 37 cm:

Składniki na tortownicę 26 cm:

  • 6 dużych jajek
  • 100 gr cukru drobnego
  • 120 gr mąki pszennej tortowej
  • 50 gr kakao
  • 40 gr rozpuszczonego masła przestudzonego

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.

Jajka włożyć do bardzo ciepłej wody (o temp. około 50-60 st.) na 30 min., muszą się ocieplić. Jajka przełożyć do misy miksera, dodać cukier, miksować do momentu, aż jajka zwiększą objętość 3 razy (max 20 min ręcznym i do 10 min planetarnym mikserem na najwyższych obrotach). Wyłączyć mikser. Mąkę przesiać z kakao. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao w 3 turach bardzo delikatnie mieszając szpatułką, wraz z 3 turą 2 łyżki masy jajecznej dodać do rozpuszczonego masła, wymieszać, dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać. Przelać do formy, wyrównać.

Piekarnik nagrzać do 175 st. .

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 min. od suchego patyczka. Wyjąć, jeszcze gorącą zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia zwiniętą.

Krem śmietankowy:

  • 330 ml śmietany 30 % schłodzonej min 12 godzin
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 gr truskawek, opłukanych, odszypułkowanych, przepołowionych
  • 150 ml dżemu wiśniowego

Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, zmiksować.

Roladę rozwinąć, wysmarować dżemem. Wyłożyć truskawki około 3/4. Wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować, zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie udekorować pozostałymi truskawkami, pokroić i podawać. Przechowywać w lodówce pod kloszem max 3 dni.

Smacznego!

Kanapka truskawkowa
Kanapka truskawkowa
Kanapka truskawkowa
Kanapka truskawkowa
Kanapka truskawkowa
Kanapka truskawkowa
Kanapka truskawkowa
Kanapka truskawkowa