mojprzepisna.pl | Kanapka truskawkowa
A miała być rolada… ale widać szczęścia nie mam albo talentu, albo rolady mnie po prostu nie lubią :). Bardzo się tym przejmować nie będę.
Składniki na biszkopt wielkości 27 cm na 37 cm:
Składniki na tortownicę 26 cm:
- 6 dużych jajek
- 100 gr cukru drobnego
- 120 gr mąki pszennej tortowej
- 50 gr kakao
- 40 gr rozpuszczonego masła przestudzonego
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.
Jajka włożyć do bardzo ciepłej wody (o temp. około 50-60 st.) na 30 min., muszą się ocieplić. Jajka przełożyć do misy miksera, dodać cukier, miksować do momentu, aż jajka zwiększą objętość 3 razy (max 20 min ręcznym i do 10 min planetarnym mikserem na najwyższych obrotach). Wyłączyć mikser. Mąkę przesiać z kakao. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao w 3 turach bardzo delikatnie mieszając szpatułką, wraz z 3 turą 2 łyżki masy jajecznej dodać do rozpuszczonego masła, wymieszać, dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać. Przelać do formy, wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 175 st. .
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 min. od suchego patyczka. Wyjąć, jeszcze gorącą zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia zwiniętą.
Krem śmietankowy:
- 330 ml śmietany 30 % schłodzonej min 12 godzin
- 1 łyżka cukru pudru
- 500 gr truskawek, opłukanych, odszypułkowanych, przepołowionych
- 150 ml dżemu wiśniowego
Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, zmiksować.
Roladę rozwinąć, wysmarować dżemem. Wyłożyć truskawki około 3/4. Wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować, zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie udekorować pozostałymi truskawkami, pokroić i podawać. Przechowywać w lodówce pod kloszem max 3 dni.
Smacznego!