Karpatka z kremem bawarskim

mojprzepisna.pl | Karpatka z kremem bawarskim

Ciasteczko na życzenie mojego małżonka, który uwielbia ciasta z kremem. Ja natomiast zdecydowanie wolę zdrowsze wypieki, ale co tam, raz na jakiś czas warto zaszaleć. Ciasto składa się z klasycznego ciasta parzonego oraz kremu bawarskiego czyli kremu składającego się z budyniu i ubitej kremówki. Ciasto jest pyszne, mało słodkie, najlepsze następnego dnia.

Składniki na blachę 25 na 35 cm:

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąk
  • 4 duże jajka (rozmiar L)

Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Można też wysmarować masłem i wyłożyć papierem, tylko że później może być ciężko odkleić ciasto od papieru. Można też formę posmarować masłem i wyłożyć matą teflonową, przyciętą do wymiarów dna formy, ja tak zrobiłam.

Do garnuszka z grubym dnem wlać wodę, dodać masło, doprowadzić do wrzenia. Na wrzącą wodę wsypać mąkę, zmniejszyć gaz, cały czas mieszając, gotować 2-3 minuty. Ciasto będzie gotowe gdy będzie odchodzić od ścianek garnka i będzie szkliste. Zdjąć z palinka, przestudzić. Przestudzone ciasto przełożyć do misy miksera, cały czas miksując dodawać po jednym jajku, jedno z drugim, stopniowo. Ciasto będzie kremowe i klejące, ale takie ma być.

Piekarnik nagrzać do 200 st.

Ciasto podzielić na pół. Pierwszą część rozsmarować w formie. Piec przez 25-30 min na złoty kolor. Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego ostudzenia, wyjąć z formy. Tak, samo postąpić z drugą częścią ciasta. Nie polecam pieczenia dwóch blatów jednocześnie.

Krem bawarski:

  • 600 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 75-100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • 60 g mąki pszennej
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • cukier puder do oprószenia

Żelatynę umieścić w małym naczyniu, zalać zimną wodą, odstawić na 10 min do napęcznienia.

Do małego garnuszka z grubym dnem wlać 500 ml mleka, dodać cukry. Laskę wanilii przeciąć na pół wzdłuż, nożem wyskrobać ziarenka, ziarenka dodać do mleka, laski też wrzucić do mleka, na koniec trzeba je wyciągnąć. Mleko doprowadzić do wrzenia.

W wysokim naczyniu umieścić żółtka, 100 ml mleka, mąkę. Zmiksować na gładką masę np. blenderem. Na gotujące się mleko powoli wlewać mieszankę żółtkową cały czas mieszając. Gotować do momentu aż budyń zacznie bulgotać, pogotować jeszcze 1 minutę, do gorącego budyniu dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do połączenia. Odstawić do wystudzenia, jednak masa nie może stężeć, ani zesztywnieć.

W misie miksera umieścić śmietanę. Ubić na sztywno. Do ubitej śmietany partiami dodawać budyń, lekko mieszając szpatułką.

Ciasto umieścić w formię, wyłożyć krem, przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Karpatka z kremem bawarskim
Karpatka z kremem bawarskim
Karpatka z kremem bawarskim
Karpatka z kremem bawarskim
Karpatka z kremem bawarskim
Karpatka z kremem bawarskim
Karpatka z kremem bawarskim
Karpatka z kremem bawarskim