Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

mojprzepisna.pl | Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Najprostsze ciasto drożdżowe z owocami. Prościej się chyba nie da :). Puszyste, miękkie, wilgotne i lekko maślane, u nas w wersji mało słodkiej, bo taką lubimy najbardziej. Dla lubiących słodsze wypieki ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub dodać więcej cukru do drożdżowego. Faworyt mojego męża :). ps. a czy Wy wiecie że im mniej drożdży w cieście drożdżowym i mniej cukru to ciasto dłużej pozostaje świeże i wilgotne?

Składniki na dużą blachę 37 na 24 cm:

  • 500 gr mąki pszennej tortowej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 10 gr drożdży świeżych
  • 30-60 gr cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 3 małe jajka
  • 50 gr rozpuszczonego masła w temp. pokojowej
  • 700 gr owoców (u nas 450 gr rabarbaru i 250 gr truskawek) mogą być też inne drobne owoce:)
  • 2 łyżki cukru do posypania
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 30-50 gr cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 30 gr masła rozpuszczonego
  • 100 gr mąki pszennej

W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto ponownie wyrobić, już krótko. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki takiemu zabiegowi, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas wyrównywania ciasta). Na papier równomiernie wyłożyć ciasto, wyłożyć owoce, posypać cukrem. Składniki kruszonki wyrobić między palcami, posypać równomiernie ciasto.  Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do napuszenia objętości, około 40 minut.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st bez termoobiegu. Na dno piekarnika postawić naczynie żaroodporne wypełnione 1 litrem wrzącej wody (dzięki temu ciasto równomiernie się upiecze i będzie wilgotniejsze). Piec 25 min., do suchego patyczka. Po upieczeniu 1-2 godziny potrzymać w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy, całkowicie ostudzić na kratce. Pokroić na kwadraty, posypać cukrem pudrem, podawać. Przechowywać pod kloszem w temperaturze pokojowej max 3 dni. Następnego dnia przed podaniem można na kilkanaście sekund odgrzać ciasto w mikrofalówce, wówczas będzie świeższe.

Smacznego!

Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką