mojprzepisna.pl | Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Najprostsze ciasto drożdżowe z owocami. Prościej się chyba nie da :). Puszyste, miękkie, wilgotne i lekko maślane, u nas w wersji mało słodkiej, bo taką lubimy najbardziej. Dla lubiących słodsze wypieki ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub dodać więcej cukru do drożdżowego. Faworyt mojego męża :). ps. a czy Wy wiecie że im mniej drożdży w cieście drożdżowym i mniej cukru to ciasto dłużej pozostaje świeże i wilgotne?
Składniki na dużą blachę 37 na 24 cm:
- 500 gr mąki pszennej tortowej
- 250 ml ciepłego mleka
- 10 gr drożdży świeżych
- 30-60 gr cukru trzcinowego lub zwykłego
- 3 małe jajka
- 50 gr rozpuszczonego masła w temp. pokojowej
- 700 gr owoców (u nas 450 gr rabarbaru i 250 gr truskawek) mogą być też inne drobne owoce:)
- 2 łyżki cukru do posypania
- szczypta soli
Kruszonka:
- 30-50 gr cukru trzcinowego lub zwykłego
- 30 gr masła rozpuszczonego
- 100 gr mąki pszennej
W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto ponownie wyrobić, już krótko. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki takiemu zabiegowi, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas wyrównywania ciasta). Na papier równomiernie wyłożyć ciasto, wyłożyć owoce, posypać cukrem. Składniki kruszonki wyrobić między palcami, posypać równomiernie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do napuszenia objętości, około 40 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st bez termoobiegu. Na dno piekarnika postawić naczynie żaroodporne wypełnione 1 litrem wrzącej wody (dzięki temu ciasto równomiernie się upiecze i będzie wilgotniejsze). Piec 25 min., do suchego patyczka. Po upieczeniu 1-2 godziny potrzymać w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy, całkowicie ostudzić na kratce. Pokroić na kwadraty, posypać cukrem pudrem, podawać. Przechowywać pod kloszem w temperaturze pokojowej max 3 dni. Następnego dnia przed podaniem można na kilkanaście sekund odgrzać ciasto w mikrofalówce, wówczas będzie świeższe.
Smacznego!