mojprzepisna.pl | Knedliczki z frużeliną truskawkową
Co to są te całe Knedliczki – ano coś co zawsze jedliśmy z mięsnym sosem będąc w Czechach lub na Słowacji. Określiłabym je jako taka jakby mokra bułka na ciepło :). U mnie w wersji z owocami. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z blogu Kuchnia Agaty.
Składniki na dwa knedle o średnicy 7 cm i długości 20 cm:
- 250 gr mąki pszennej plus do posypywania podczas wyrabiania max 50 gr. (powinna być krupczatka ale u mnie tortowa z Biedronki typ 450, )
- 1 jajko
- 150 ml mleka (u mnie ryżowe)
- 10 gr świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajko, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 250 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Podzielić na dwie części, uformować 15 cm wałki, lekko podsypując stolnicę mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aby się lekko napuszyły.
W dużym garnku (średnica około 30 cm) zagotować 2 litry wody, osolić 1/2 lub 1 łyżeczką soli. Na gotującą się wodę delikatnie wrzucić knedliczki, najlepiej jak przytrzymamy łyżką cedzakową aby nie opadły na dno. Gotować na wolnym gazie po 7-10 min. z każdej strony, pod przykryciem, woda ma lekko pyrkać, u mnie 4/9. Wyjąć z wody, 2 minuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym.
Frużelina truskawkowa:
- 600 gr truskawek
- 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody
Do miseczki wsypać żelatynę i zalać 3 łyżkami zimnej wody, zostawić do napęcznienia.
Owoce umyć, odłożyć 10 sztuk do przystrojenia, resztę pokroić w 1 cm kawałki, wrzucić do garnka, zasypać cukrem, gotować do rozpuszczenia cukru. Dodać mąkę, zagotować, zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu.
Wykonanie:
Na talerzu ułożyć pokrojonego knedliczka, polać wszystko frużeliną, przystroić świeżymi truskawkami.
Smacznego!

