Proste i pyszne ciasto biszkoptowe. Oparte na kakaowym biszkopcie, kremie budyniowym z dodatkiem kokosu.
Niby podobny do miodownika, ale nie do końca bo ja nie dodawałam miodu, może bardziej pasuje do Królewca.
Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, żeby dobrze przesiąkło budyniem. Inspirację na budyń brałam z blogu Moje Wypieki (budyń w karpatce). Inspiracja na biszkopt, to mój ulubiony biszkopt rzucany z blogu Moje Wypieki z dodatkiem kakao.
Składniki na ciasto w tortownicy 23-25 cm:
Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mikser wyłączyć. Mąki i kakao przesypać do sitka. Przesiać 1/3 do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie znów przesiać trochę mąki i kakao delikatnie wymieszać itd. Ja robię w ten sposób, że jedną ręką ciągle mieszam mieszankę jajeczną szpatułą a drugą ręką przesiewam mąki z kakao – wtedy mamy gwarancję, że biszkopt nie opadnie, będzie puszysty i wysoki. W przypadku gdybyśmy miksowali mikserem na najniższych obrotach, biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Można też upiec 3 blaty rozdzielnie, wówczas należy jest przelać do 3 takich samych form i piec około 20 min z teroobiegiem (do suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 – 4 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Składniki na budyń:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią*
125 g masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
200 gr wiórek kokosowych
100 gr czekolady mlecznej lub gorzkiej
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. W wysokiej misce zblendować pozostałe mleko (1 szklankę) z 4 całymi jajami i mąkami. Do gotującego się mleka wlewać strużką miksturę mleczno-jajeczną cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką, gotować na średnim gazie jeszcze dwie minuty, aż budyń zgęstnieje, dodać wiórki, wymieszać.
Biszkopt włożyć do tortownicy w której był pieczony, wyłożyć połowę gorącego budyniu. Położyć kolejny blat, wyłożyć pozostały budyń, przykryć trzecim blatem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać ciepłą czekoladę na sam wierzch ciasta.
Otudzić ciasto do temperatury pokojowej, następnie na noc włożyć do lodówki.
Ciasto kroić gorącym nożem zanurzonym we wrzątku.
Smacznego!