mojprzepisna.pl | Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli
Niesamowita sprawa, otworzyć w środku zimy kompot truskawkowy, pyszny, aromatyczny i domowy. Dlatego też zdecydowaliśmy się z mężem, że w tym roku kompot musi być, ja wiem, że w sklepach jest wszystko, ale co domowe to domowe. Kompot zgodnie z recepturą mojej cioci Maryli, która robi go chyba od 20 lat i jest niezmiennie pyszny.
Składniki na 4 jednolitrowe słoje:
- 2 – 2,5 kg umytych i odszypułkowanych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małych
- 360 ml cukru kryształ (4 x 6 łyżek)
- woda, może być z kranu (o ile macie dobrej jakości) lub źródlana
- 4 słoiki czyste, z 4 dopasowanymi i czystymi zakrętkami*
Litrowy słoik wypełnić po brzegi truskawkami (około 1/2 kg) odszypułkowanymi i umytymi, zasypać 6 płaskimi łyżkami cukru, zalać zimną wodą, 1 cm poniżej krawędzi słoika. Zakręcić, sprawdzić czy zakrętka nie puszcza (na chwilę odwrócić do góry nogami). Wsadzić do gara zalać zimną wodą, do wysokości 3/4 słoika. Wodę zagotować, gotować jeszcze 20 min od chwili zagotowania się wody, słoiki nie mogą się ze sobą stykać, bo mogą pęknąć. Po 20 min ostrożnie wyjąć z wrzątku, bardzo powoli odwrócić do góry dnem, wstawić do miski do całkowitego ostudzenia, jak będą zimne, postawić normalnie. Przechowywać w zaciemnionym zimnym miejscu, najlepiej w piwnicy czy spiżarni.
* Ja wszystkie słoiki, używane do przetworów, myję w zmywarce na najwyższej temperaturze (około 60 st. później zostawiam je w zmywarce aby się całkowicie osuszyły).
Smacznego!


