Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli

mojprzepisna.pl | Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli

Niesamowita sprawa, otworzyć w środku zimy kompot truskawkowy, pyszny, aromatyczny i domowy. Dlatego też zdecydowaliśmy się z mężem, że w tym roku kompot musi być, ja wiem, że w sklepach jest wszystko, ale co domowe to domowe. Kompot zgodnie z recepturą mojej cioci Maryli, która robi go chyba od 20 lat i jest niezmiennie pyszny.

Składniki na 4 jednolitrowe słoje:

  • 2 – 2,5 kg umytych i odszypułkowanych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małych
  • 360 ml cukru kryształ (4 x 6 łyżek)
  • woda, może być z kranu (o ile macie dobrej jakości) lub źródlana
  • 4 słoiki czyste, z 4 dopasowanymi i czystymi zakrętkami*

Litrowy słoik wypełnić po brzegi truskawkami (około 1/2 kg) odszypułkowanymi i umytymi, zasypać 6 płaskimi łyżkami cukru, zalać zimną wodą, 1 cm poniżej krawędzi słoika. Zakręcić, sprawdzić czy zakrętka nie puszcza (na chwilę odwrócić do góry nogami). Wsadzić do gara zalać zimną wodą, do wysokości 3/4 słoika. Wodę zagotować, gotować jeszcze 20 min od chwili zagotowania się wody, słoiki nie mogą się ze sobą stykać, bo mogą pęknąć. Po 20 min ostrożnie wyjąć z wrzątku, bardzo powoli odwrócić do góry dnem, wstawić do miski do całkowitego ostudzenia, jak będą zimne, postawić normalnie. Przechowywać w zaciemnionym zimnym miejscu, najlepiej w piwnicy czy spiżarni.

* Ja wszystkie słoiki, używane do przetworów, myję w zmywarce na najwyższej temperaturze (około 60 st. później zostawiam je w zmywarce aby się całkowicie osuszyły).

Smacznego!

Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli
Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli
Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli
Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli
Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli
Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli