mojprzepisna.pl | Kostka Cappuccino
Ciasteczko, jakie upiekłam na imprezkę rodzinną. Ciasto nieprzesłodzone, szybkie w przygotowaniu, bezproblemowe, smaczne, idealne dla fanów kawowych wypieków. Rodzinie bardzo smakowało. Inspiracja Moje Wypieki.
Składniki na kwadratową blaszkę 23 cm u mnie prostokątna 19 na 29 cm:
Ciasto:
- 100 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 5 jajek z jaj rozmiar L, białka i żółtka oddzielnie
- 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczanej w proszku rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Formę ,samo dno, wyłożyć papierem.
W misie miksera masło utrzeć z cukrem na puszystą, lekką masę. Dodać roztopioną, lekko ostudzoną, płynną czekoladę, zmiksować krótko lub wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników, dodać po jednym żółtku, kawę, za każdym razem miksując lub mieszając. Dodać mąkę zmiksować lub wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, dokładnie wyrównać. Piec w 180 st przez 25 min. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie, aż całkowicie wystygnie. Przekroić na dwa blaty.
Masa Cappuccino:
- 60 g kawy cappuccino instant (u mnie z braku, po 1 łyżce kakao, kawy i mleka w proszku, tak aby w sumie było 60 g)
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 g śmietany 30%, schłodzonej
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżeczkach wrzątku
W misie miksera umieścić serek i cappuccino, zmiksować, tak aby masa się napowietrzyła. Oddzielnie ubić śmietanę na sztywno. Namoczą żelatynę podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany i cukier, wymieszać. Do ubitej śmietany dodać żelatynę, zmiksować. Do ubitego mascarpone delikatnie wmieszać ubitą śmietanę.
Masa śmietankowa:
- 250 g śmietany 30%, schłodzonej
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku
- 1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno. Namoczą żelatynę podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany i cukier, wymieszać. Do ubitej śmietany dodać żelatynę, zmiksować.
Wykonanie, w formie, w której piekło się ciasto ułożyć papier do pieczenia, następnie pierwszy blat ciasta, wyłożyć cały krem cappuccino, wyrównać, wyłożyć masę śmietanową, wyrównać. Schłodzić w lodówce, przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego!