Krakersy 4 ziarna (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Genialne w swojej prostocie, a jednocześnie takie pyszne. Gotowe w 30 min łącznie z pieczeniem. Idealne do śniadaniówki dla dzieciaków do szkoły, ale i na wyprawy rowerowe. Ja podjadam je pijąc kawkę. Uwaga produkt przeznaczony dla posiadaczy zdrowych, mocnych zębów, bo jak sezamki, moje krakersy miękkie nie są, ale za to chrupiące. W zasadzie to w smaku przypominają sezamki. Prosta i krótka lista składników, no nic tylko robić!

Składniki na 30 krakersów (całą blachę od piekarnika)

  • 200 g daktyli namoczonych kilka godzin w ciepłej wodzie, odsączonych
  • 120 g ziaren słonecznika
  • 120 g pestek dyni
  • 120 g ziaren sezamu
  • 120 g siemienia lnianego

Daktyle przełożyć do misy blendera, zalać ciepłą wodą, zostawić na minimum 4 godziny. Następnie odsączyć z wody, wodę odłożyć, może się jeszcze przydać.

Daktyle zmielić w blenderze z ostrzami „S” na gładką masę. Masę przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, dodać szczyptę soli, dokładnie wymieszać.

Na blaszkę od piekarnika położyć papier do pieczenia lub matę teflonową lub silikonową. Masę na krakersy równomiernie rozłożyć, wyrównać. Można rozwałkować, w tym celu, na wstępnie rozprowadzoną masę położyć papier do pieczenia i rozwałkować, tak aby powstała tafla o grubości około 3-5 mm. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st z termoobiegiem. Piec 20-30 min do złotego koloru, lub do momentu, aż w domu zacznie pięknie pachnieć.

Krakersy można również przygotować w wersji RAW (surowej). W tym celu można użyć piekarnika lub wysuszyć w suszarce do warzyw. W tym celu masę na krakersy należy cienko rozwałkować na tacce od suszarki/blaszce od piekarnika, wcześniej wykładając ją matą teflonową. Suszyć kilkanaście godzin w temperaturze maksymalnie do 42 stopni. Raz na kilka godzin zmieniać położenie tacek aby wszystkie krakersy równomiernie się wysuszyły.

Krakersy wyjąć z piekarnika/suszarki. Pokroić w prostokąty o dowolnej wielkości. U mnie krakersy są wielkości ok 3 na 8 cm.

Następnie cieszyć się wspaniałym smakiem zdrowej przekąski. Można przechowywać do 3 tygodni w szczelnym pojemniku w lodówce.

Smacznego!