mojprzepisna.pl | Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Często pytacie o krem do dekoracji tortu/babeczek lub krem jaki wykorzystuje pod masę cukrową czy masę z pianek mashmallow. Dla mnie idealny krem do tego typu dekoracji to krem maślany na bezie szwajcarskiej, potocznie znany jako „tynk” pod masę cukrową. Jest lżejszy niż robiony na samym maśle i cukrze, świetnie się z nim pracuje, fajnie przyjmuje barwniki. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki.
Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream), składniki na ozdobienie tortu o średnicy 23 cm:
- 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
- barwnik w żelu/proszku (u mnie w żelu Wiltona)
Białka (mogą być prosto z lodówki, ja użyłam rozmrożonych) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cały cukier. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać rózgą, ja to robię blenderem, tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści, najlepiej rozetrzeć między palcami, jak nie ma grudek, wówczas jest ok. W przypadku gdy misa z białkami (jak i białka z cukrem) mocno się nagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia, ja wystawiłam na dwór, żeby szybciej ostygły.
Po tym czasie białka z cukrem ubić w mikserze, dość długo, około 10 min, aż masa będzie bardzo gęsta, a beza całkowicie zimna.
Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać miękkie masło, cały czas miksując. Z czasem, podczas ubijania masa będzie się robiła rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną, ale tak może się stać. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje, i będzie jakby chlupał. Dodać ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Film instruktażowy warto obejrzeć przed przygotowaniem kremu na bazie szwajcarskiej bezy.
Krem można trzymać w lodówce do 5 dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Przed użyciem należy go wyjąć z lodówki i pozostawić na blacie aby nabrał temperatury pokojowej (20 st.), nie można podgrzać go w mikrofalówce czy na gazie, czy w ciepłej wodzie. Kremu z wykorzystaniem białek nie można mrozić, zwykły krem maślany można mrozić.
Krem wykorzystałam do przystrojenia takich tortów:
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy
Powodzenia!