Kulki mocy z białej fasoli

Kulki mocy z białej fasoli (wegańskie, bez glutenu, bez cukru)

mój przepis na | Kulki mocy już czekają na gości… Bez pieczenia Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru i bez dodatku tłuszczu, słodzone rodzynkami i suszonymi morelami. Zdradzę wam sekret, głównym składnikiem jest… Fasola!

Póki pamiętam  Przepisik autorski 
Składniki na 25 kulek:

  • 250 g ugotowanej fasoli Jaś, bardzo dokładnie odsączonej z wody
  • 200 g niesiarkowanych słodkich owoców suszonych np. rodzynek, moreli, daktyli (u mnie pół na pół morele i rodzynki i wyszło mało  słodkie)
  • 50 g wrzątku do namoczenia owoców
  • 20 g kakao
  • 50 g zmielonych na mąkę orzechów laskowych
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych
  • 50 g z grubsza posiekanych orzechów laskowych lub innych orzechów
  • 60 g niesiarkowanych wiórek kokosowych do otoczenia kulek ewentualnie można obtoczyć w kakao

Suszone owoce umieścić w miseczce, zalać wrzącą wodą, tylko do przykrycia owoców, namoczyć 10 min.
Owoce dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wodę zostawić.
W misie malaksera / miksera wysokoobrotowego umieścić wszystkie składniki oprócz płatków owsianych i posiekanych orzechów. Zmielić na gładką masę, w razie konieczności, gdy masa jest zbyt gęsta do zmielenia, dodać 50 ml wody z moczenia owoców. Spróbować, jeżeli za mało słodkie, dodać kilka suszonych owoców lub łyżkę syropu daktylowego lub innego słodzidła. Ponownie zmielić.
Masę przełożyć do miski, dodać płatki owsiane, orzechy, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby płatki owsiane wchłonęły nadmiar wody.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!

Kulki mocy z białej fasoli
Kulki mocy z białej fasoli