Leśny mech

mojprzepisna.pl | Leśny mech

Leśny mech, ciasto, które chciałam upiec bardzo dawno temu.  W końcu się zmobilizowałam i  upiekłam je dla męża, jako że uwielbia wszelkie ciasta z kremem, na święta Wielkanocne. Leśny mech, jest bardzo smacznym ciastem, rodzina zgodnie stwierdziła, że nie czuć w nim szpinaku. Ciasto ślicznie prezentowało się na Wigilijnym stole, piękne zielone blaty ciasta szpinakowego, świetnie kontrastowały z białą śmietaną, ciasto jest również proste w wykonaniu. Jako ciekawostkę powiem, że ciasto upieczone zostało w piątek, krem zrobiony został w sobotę, a środę ciasto nadal było dobre i fajnie się prezentowało. Inspiracja Moje Wypieki.

Składniki na tortownicę 23 cm średnicy:

  • 450 gr szpinaku, odmrożonego wyciśniętego w ręce z wody
  • 4 średnie jajka
  • 1/4 szklanki cukru (rodzina skarżyła się że troszkę za mało słodkie)
  • 1 szklanka oleju
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki pszennej, (u mnie była chlebowa, ale możecie dać dowolną) najpierw dać 1 i 1/2 szklanki, jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodać 1/2 szklanki, wszystko zależy od wilgotności szpinaku
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Piekarnik rozgrzać do 165 stopni.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odstawić.

Jajka z cukrem utrzeć na jasny puch, mają zwiększyć swoją objętość nawet trzykrotnie. Dolewać powoli olej, ciurkiem, miksując, dodać szpinak, skórę, sok z cytryny, ekstrakt, wymieszać szpatułką, delikatnie dodać mąkę, wymieszać szpatułką.
Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównać, piec około 40 min w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić w formie, na kratce, delikatnie odkroić boki ciasta od formy, zdjąć papier, przekroić na 2 lub 3 blaty, u mnie są 3 blaty o grubości około 1 i 1/2 cm.

Krem śmietanowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 750-800 g śmietany 30 %
  • 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 8 listków szpinaku
  • 9 malin

Śmietanę i serek mascarpone umieścić w misie miksera, ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt z wanilii.

Wykonanie:

Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, wyłożyć 1/3 kremu, następnie umieścić 2 blat, wyłożyć połowę pozostałego kremu, następnie umieścić 3 blat. Ciasto posmarować cienką warstwą kremu, resztę przełożyć do worka cukierniczego, zakończonego gwiazdką 1 M (Wilton). Ciasto nakroić na 8 porcji, na każdej ułożyć listek szpinaku, u mnie z braku szpinaku jarmuż, następnie wycisnąć rozetkę z kremu, a na to ułożyć malinę lub na przykład kandyzowaną wiśnię (jakiś czerwony owoc).

Ciasto przechowywać w lodówce, najlepiej pod kloszem, aby nie przechodziło obcymi zapachami. Ciasto kroić nożem zanurzonym we wrzątku.

Smacznego!

Leśny mech
Leśny mech
Leśny mech