mojprzepisna.pl | Leśny mech
Leśny mech, ciasto, które chciałam upiec bardzo dawno temu. W końcu się zmobilizowałam i upiekłam je dla męża, jako że uwielbia wszelkie ciasta z kremem, na święta Wielkanocne. Leśny mech, jest bardzo smacznym ciastem, rodzina zgodnie stwierdziła, że nie czuć w nim szpinaku. Ciasto ślicznie prezentowało się na Wigilijnym stole, piękne zielone blaty ciasta szpinakowego, świetnie kontrastowały z białą śmietaną, ciasto jest również proste w wykonaniu. Jako ciekawostkę powiem, że ciasto upieczone zostało w piątek, krem zrobiony został w sobotę, a środę ciasto nadal było dobre i fajnie się prezentowało. Inspiracja Moje Wypieki.
Składniki na tortownicę 23 cm średnicy:
- 450 gr szpinaku, odmrożonego wyciśniętego w ręce z wody
- 4 średnie jajka
- 1/4 szklanki cukru (rodzina skarżyła się że troszkę za mało słodkie)
- 1 szklanka oleju
- skórka z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szklanki mąki pszennej, (u mnie była chlebowa, ale możecie dać dowolną) najpierw dać 1 i 1/2 szklanki, jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodać 1/2 szklanki, wszystko zależy od wilgotności szpinaku
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Piekarnik rozgrzać do 165 stopni.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odstawić.
Jajka z cukrem utrzeć na jasny puch, mają zwiększyć swoją objętość nawet trzykrotnie. Dolewać powoli olej, ciurkiem, miksując, dodać szpinak, skórę, sok z cytryny, ekstrakt, wymieszać szpatułką, delikatnie dodać mąkę, wymieszać szpatułką.
Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównać, piec około 40 min w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić w formie, na kratce, delikatnie odkroić boki ciasta od formy, zdjąć papier, przekroić na 2 lub 3 blaty, u mnie są 3 blaty o grubości około 1 i 1/2 cm.
Krem śmietanowy:
- 500 g serka mascarpone
- 750-800 g śmietany 30 %
- 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 8 listków szpinaku
- 9 malin
Śmietanę i serek mascarpone umieścić w misie miksera, ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt z wanilii.
Wykonanie:
Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, wyłożyć 1/3 kremu, następnie umieścić 2 blat, wyłożyć połowę pozostałego kremu, następnie umieścić 3 blat. Ciasto posmarować cienką warstwą kremu, resztę przełożyć do worka cukierniczego, zakończonego gwiazdką 1 M (Wilton). Ciasto nakroić na 8 porcji, na każdej ułożyć listek szpinaku, u mnie z braku szpinaku jarmuż, następnie wycisnąć rozetkę z kremu, a na to ułożyć malinę lub na przykład kandyzowaną wiśnię (jakiś czerwony owoc).
Ciasto przechowywać w lodówce, najlepiej pod kloszem, aby nie przechodziło obcymi zapachami. Ciasto kroić nożem zanurzonym we wrzątku.
Smacznego!