Maślana chałka z migdałową kruszonką

mojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką

Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest prawie bez dodatku cukru, bo i tak jemy ją najczęściej z dżemem, ma za to duuuużo kruszonki. Jeżeli lubicie chałki troszkę mniej wilgotne to dajcie 200 ml mleka zamiast 250 ml.

Składniki na dwie chałki o wielkości około 35 cm na 12 cm:

  • 500 gr mąki pszennej typ 650 lub chlebowej (u mnie z Lidla)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka rozmiar L
  • 100 gr roztopionego masła, ostudzonego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 20 gr drożdży

Migdałowa kruszona:

  • 50 gr zmielonych na prawię mąkę (1 mm kawałki) migdałów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25 gr roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru brązowego

Składniki na kruszonkę wymieszać w miseczce, odstawić.

W misce pokruszyć drożdże, dodać mleko, dwie łyżki mąki (z tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajka, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, nie powinno się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką. Podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulkę, a następnie wałeczek o długości około 30 cm i średnicy 3 cm, z 4 wałeczków powstanie jedna chałka. Cztery wałki położyć koło siebie, zlepić końce, następnie układać zewnętrzny wałek na przemian raz nad, raz pod kolejnym wałkiem. Tu jest fajny filmik obrazujący. jak zrobić splot. Końce zlepić, ułożyć pod spód. Chałkę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min, tak aby ciasto napuszyło się, a w dotyku było mięciutkie jak nóżka niemowlaka :). Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 180 st., piec na 30 min (do suchego patyczka), ja piekłam dwie chałki jednocześnie w dwóch keksówkach. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy i lekko przestudzić na kratce. Podawać z dżemem lub miodem. Przechowywać np. w zamkniętym woreczku foliowym. Smaczna również następnego dnia.

Smacznego!

Maślana chałka z migdałową kruszonką
Maślana chałka z migdałową kruszonką
Maślana chałka z migdałową kruszonką
Maślana chałka z migdałową kruszonką
Maślana chałka z migdałową kruszonką
Maślana chałka z migdałową kruszonką
Maślana chałka z migdałową kruszonką
Maślana chałka z migdałową kruszonką