Składniki na tortownice 20 cm:
- 120 g masła
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- nasionka z 1 laski wanilii
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
- 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 240 g zmielonych migdałów
- 250-300 gr ricotty
- 60 g migdałów w płatkach, do dekoracji
- cukier puder do oprószenia (ja nie Użyłam)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i 100 g cukru. Zmiksować/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać żółtka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając. Dodać migdały i ricottę, zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Dodawać pozostałe 100 g cukru, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite białka dodać do reszty ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównać, posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 160 º C przez około 50 minut, do lekkiego zbrązowienia. Ciasto ładnie wyrośnie, ale potem lekko opadnie na środku. Wystudzić. Najlepsze kolejnego dnia.
Smacznego :-)