Mini serniczki dla alergika

mojprzepisna.pl | Mini serniczki dla alergika

Mini serniczki kakaowe dla alergika to propozycja dla tych, którzy co są na diecie pozbawionej glutenu, cukru, tłuszczu, mleka czy jajek. Nie zawierają orzechów, a elementem łączącym są banany. Serniczki są słodkie, dość zbite i lekko kakaowe. Myślę, że posmakują dzieciom jak i dorosłym.*

  • Bezglutenowe
  • Bez mleczne
  • Bez jajeczne
  • Bez cukru
  • Bez kakao
  • Bez tłuszczu

Składniki na 18 małych:

  • 550 gr ugotowanej kaszy jaglanej**
  • 3 bardzo dojrzałe banany (takie brązowe z zewnątrz i w środku :))
  • 100 gr niesłodzonych daktyli
  • 100 gr niesiarkowanych rodzynek
  • 2 łyżki rumu lub rumowego aromatu kilka kropli
  • 2 łyżki karobu

Kaszę ugotować na sypko, daktyle i rodzynki namoczyć we wrzątku, wszystkie składniki wrzucić do malaksera, zmielić na jednolitą masę.

Przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.

Wstawić do nagrzanego do 150 st. piekarnika. Piec około 30-40 min. Wyjąć ostudzić na kratce, przełożyć do lodówki na 3-4 godziny, podawać.

* robiłam też wersję inną:

  • 550 gr ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 bardzo dojrzałe banany (takie brązowe z zewnątrz i w środku :))
  • 50 gr niesłodzonych daktyli
  • 50 gr niesiarkowanych rodzynek
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju

Postąpić tak samo jak powyżej. Dla mnie wersja z olejem i jajkami była lepsza. Ale kto co lubi :).

** kasza po ugotowaniu zwiększą swoją wagę trzykrotnie, więc aby otrzymać 550 gr ugotowanej kaszy, należy ugotować około 180 gr suchej kaszy.

Smacznego!

Mini serniczki dla alergika
Mini serniczki dla alergika
Mini serniczki dla alergika
Mini serniczki dla alergika