mojprzepisna.pl | Mini serniczki dla alergika
Mini serniczki kakaowe dla alergika to propozycja dla tych, którzy co są na diecie pozbawionej glutenu, cukru, tłuszczu, mleka czy jajek. Nie zawierają orzechów, a elementem łączącym są banany. Serniczki są słodkie, dość zbite i lekko kakaowe. Myślę, że posmakują dzieciom jak i dorosłym.*
- Bezglutenowe
- Bez mleczne
- Bez jajeczne
- Bez cukru
- Bez kakao
- Bez tłuszczu
Składniki na 18 małych:
- 550 gr ugotowanej kaszy jaglanej**
- 3 bardzo dojrzałe banany (takie brązowe z zewnątrz i w środku :))
- 100 gr niesłodzonych daktyli
- 100 gr niesiarkowanych rodzynek
- 2 łyżki rumu lub rumowego aromatu kilka kropli
- 2 łyżki karobu
Kaszę ugotować na sypko, daktyle i rodzynki namoczyć we wrzątku, wszystkie składniki wrzucić do malaksera, zmielić na jednolitą masę.
Przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.
Wstawić do nagrzanego do 150 st. piekarnika. Piec około 30-40 min. Wyjąć ostudzić na kratce, przełożyć do lodówki na 3-4 godziny, podawać.
* robiłam też wersję inną:
- 550 gr ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 bardzo dojrzałe banany (takie brązowe z zewnątrz i w środku :))
- 50 gr niesłodzonych daktyli
- 50 gr niesiarkowanych rodzynek
- 2 jajka
- 50 ml oleju
Postąpić tak samo jak powyżej. Dla mnie wersja z olejem i jajkami była lepsza. Ale kto co lubi :).
** kasza po ugotowaniu zwiększą swoją wagę trzykrotnie, więc aby otrzymać 550 gr ugotowanej kaszy, należy ugotować około 180 gr suchej kaszy.
Smacznego!