mojprzepisna.pl | Mocno owocowe ciasto biszkoptowe
Ciasto, które zrobiłam specjalnie dla mojego synka, bez mleka i produktów zawierających mleko, z małą ilością cukru, za to z dużą ilością owoców. Ciasto składa się z 4 warstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa.
Ciasto robi się szybko, tylko trochę trzeba poczekać aż stężeje. Polecam upiec biszkopt i zrobić mus rabarbarowo-morelowy wieczór wcześniej.
Składniki na formę 38 cm na 25cm:
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek (u mnie każde po 50 gr) w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.
Piekarnik nagrzać do 220 st.
Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier, partiami – kolejną łyżkę dać po 2 minutach miksowania, mikser ustawić na minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub ręką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 st.. Piec 10-15 min do suchego patyczka, u mnie trwało to 15 min. Wyjąć z piekarnika, z wysokości 60 cm zrzucić formę na podłogę. Ciasto w formie położyć na kratce do całkowitego wystudzenia. Nożykiem delikatnie odkroić boki biszkoptu od formy. Biszkopt przekroić na dwa blaty*.
Składniki na mus rabarbarowo-morelowy:**
- 600 gr moreli
- 600 gr rabarbaru
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny namoczona w 4 łyżkach zimnej wody
Morele, rabarbar umyć, pokroić na około 1 cm kawałki, wrzucić do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i gotować do momentu aż owoce będą miękkie i będą się rozpadały, u mnie trwało to około 20-30 min na bardzo małym ogniu pod przykryciem (powinno powstać około 1 litra musu). Zdjąć z ognia. Żelatynę bardzo, bardzo delikatnie podgrzać aby się rozpuściła (aby stała się płynna) ja wkładam na kilka-kilkanaście sekund do mikrofalówki. Do żelatyny dodać kilka łyżek musu, wymieszać, następnie żelatynę dodać do musu i dokładnie wymieszać. Mus pozostawić do całkowitego ostudzenia, np. na blacie kuchennym, następnie schować do lodówki na 2 godziny, aby zaczął się trochę ścinać, nie może się jednak całkiem ściąć.
Mus truskawkowy:
- 1 kg truskawek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody
Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować na gładki mus (powinno powstać około 1 litra musu). Żelatynę bardzo, bardzo delikatnie podgrzać aby się rozpuściła (aby stała się płynna) ja wkładam na kilka-kilkanaście sekund do mikrofalówki. Do żelatyny dodać kilka łyżek musu, wymieszać, następnie żelatynę dodać do musu i dokładnie wymieszać. Mus wstawić do lodówki na 2 godziny, aby zaczął się trochę ścinać, nie może się jednak całkiem ściąć.
Wykonanie:
W formie ułożyć kolejno biszkopt, wylać mus rabarbarowo-morelowy, wyrównać, wyłożyć drugi blat biszkoptowy, wylać mus truskawkowy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
przypadku gdy biszkopt wyrośnie za mały, nie trzeba przekrajać, wówczas na biszkopt wylewamy jeden mus, następnie, chłodzimy do stężenia i wylewamy drugi mus i znów chłodzimy do stężenia.
Smacznego!