Muffiny marchewkowe

mojprzepisna.pl | Muffiny marchewkowe

Ciekawe czy po Świętach macie już dość słodyczy? A macie ochotę na małe, wytrawne co nie co? Gotowe w 40 min, już z pieczeniem? Idealne jako śniadanie lub przystawka. Zapraszam na świetne muffiny marchewkowe, wilgotne i pożywne, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.

Składniki na 12 małych muffin:

  • 2 marchewki (około 300 gr) starte na tarce z małymi oczkami
  • 2 małe cebule (około 200 gr)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki lub koperku lub szczypiorku
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450 lub 650
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego, wody lub mleka zwierzęcego (ja robiłam na wodzie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju do smażenia cebuli
  • sól i pieprz do smaku (u mnie 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu)

Marchewki umyć, obrać, zetrzeć. Cebulę, obrać, drobno pokroić, przesmażyć na złoto. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Pietruszkę umyć, poszatkować.

Do miski wsypać mąki, proszek, marchewkę, cebulę, czosnek, pietruszkę, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać, tylko do połączenia składników np. widelcem.

Foremki do muffin wysmarować tłuszczem, wysypać otrębami, nakładać po czubatej łyżce ciasta, wyrównać. Piec w 180 st. przez 30 min (do suchego patyczka), wyjąć ostudzić chwilkę podawać jeszcze ciepłe/gorące. Można podawać z sosem zrobionym na bazie jogurtu, czosnku i ziół.

Smacznego!

Muffiny marchewkowe
Muffiny marchewkowe
Muffiny marchewkowe
Muffiny marchewkowe