Murzynek z dżemem, wegański, bezglutenowy i bez cukru

Robiłam kilka razy tradycyjny murzynek mieszany łyżką z dodatkiem dżemu. Bardzo prosty przepis, łatwy w przygotowaniu i ponoć bardzo smaczny. Przepis zainspirował mnie i postanowiłam zrobić wersję roślinną, bez pszennej mąki i bez cukru. Mój synek skwitował, że to ciasto jest genialne. Jest bardzo wilgotne, mocno kakaowe, z dodatkiem musu jabłkowego i dodatkowo z jabłkami na wierzchu, które zaraz po zrobieniu zdjęcia padły łupem rączek moich dzieci. Ciasto przygotowuje się całkiem szybko, przyda się młynek do kawy lub blender, żeby przygotować zmielone siemię lniane – zastępujące jajka (gdybyście chcieli przygotować wersję z jajkiem, wówczas potrzebne są 3 duże jajka) oraz aby przygotować mąkę z komosy ryżowej. Nie ma konieczności używania takich mąk jak ja użyłam. Można użyć gotowej, bezglutenowej mieszanki lub mąki owsianej czy gryczanej. Można też użyć mąki pszennej (2 szklanki). Proponuję poeksperymentować. Należy jednak pamiętać, że mąki bezglutenowe bardziej chłoną wilgoć, więc zawsze daje się ich mniej niż mąki pszennej. Inspiracja blog słodkie okruszki.

Składniki na formę 9 średnicy 21-22 cm

  • 3 czubate łyżeczki siemienia lnianego zmielone na mąkę, zalane 6 łyżkami przegotowanej, ciepłej wody, odstawione na 5 minut
  • 3/4 szklanki komosy ryżowej zmielonej na mąkę
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1 szklanka napoju roślinnego u mnie sojowy
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 czubatych łyżek jabłek ze słoika na szarlotkę lub dżemu np porzeczkowego
  • 2 jabłka pokrojone w półksiężyce do dekoracji

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki suche przesiać, wymieszać. Składniki mokre wymieszać. Do składników mokrych dodawać suche, cały czas mieszając.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.

Piekarnik rozgrzać do 200 st. Grzałka góra-dół. Ciasto przelać do formy, ułożyć jabłka. Piec około 45-60 minut. W tym przypadku nie pieczemy do suchego patyczka, ponieważ ciasta na bazie siemienia długo będą wilgotne w środku i będą sprawiały wrażenie surowych. Ciasto gotowe/upieczone będzie zostawiać ślad na pytaczku, ale nie śliski i błyszczący tylko raczej taki grudkowaty, patyczek będzie obklejony ciastem. Poza tym jak ciasto jest upieczone, piękny zapach zaczyna unosić się w kuchni.

Wyjąć ciasto z piekarnika, delikatnie nożykiem oddzielić ciasto od boków tortownicy, wyłożyć na kratkę, ostudzić, choć u nas krojone było natychmiast po wyjęciu z piekarnika i dało radę. Ciasto można podawać z polewą czekoladową, u nas brak 😃.

Smacznego!

Murzynek z dżemem, wegański, bezglutenowy i bez cukru
Murzynek z dżemem, wegański, bezglutenowy i bez cukru