mojprzepisna.pl | Murzynek z masą śmietanową z polewą z białej czekolady
Może to zabrzmi dziwnie, ale jeszcze nigdy nie piekłam murzynka, to jest mój pierwszy :). Ciasto jest puszyste i dość wilgotne. Masa śmietankowa delikatna jak najdelikatniejszy pieczony budyń, całość zwieńczona pyszną polewą z białej czekolady. Dodałam jeszcze wiórki z gorzkiej czekolady i truskawki.
Składniki na blaszkę kwadratową o boku 25 cm:
Warstwa ciemna:
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół tortowa z razową)
- 1/4 szklanki kakao naturalnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąki wymieszać z sodą i kakao, przesiać.
W średnim garnku umieścić olej, powidła, cukier, mleko podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści. Zagotować, zdjąć z palnika. Ostudzić, dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z kakao, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodać do ciasta w trzech turach, bardzo delikatnie mieszając za każdym razem. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać.
Warstwa jasna:
- 600 g śmietany 30%
- 1/8 lub 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, zmiksować do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolity płyn.
Jasną masę delikatnie wylać na ciemne ciasto używając wierzchu łyżki.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 1 i 1/2 godziny. Na koniec (ok 30 ostatnich minut) ciasto od góry przykryć papierem do pieczenia, aby się nie spiekło. Ciasto wyjąć, przestudzić na kratce. Schować do lodówki na 2-3 godziny.
Polewa z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 100 g mleka
- kilkanaście truskawek
- 30 g gorzkiej czekolady
Mleko podgrzać, w gorącym mleku rozpuścić połamaną białą czekoladę. Odstawić do lekkiego stężenia. Polać polewą ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Wyjąć z lodówki, wyjąć z formy, pokroić na kwadraty. Czekoladę posiekać na wiórki, udekorować każdą porcję truskawką.
Smacznego!