Murzynek z masą śmietanową z polewą z białej czekolady

mojprzepisna.pl | Murzynek z masą śmietanową z polewą z białej czekolady

Może to zabrzmi dziwnie, ale jeszcze nigdy nie piekłam murzynka, to jest mój pierwszy :). Ciasto jest puszyste i dość wilgotne. Masa śmietankowa delikatna jak najdelikatniejszy pieczony budyń, całość zwieńczona pyszną polewą z białej czekolady. Dodałam jeszcze wiórki z gorzkiej czekolady i truskawki.

Składniki na blaszkę kwadratową o boku 25 cm:

Warstwa ciemna:

  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół tortowa z razową)
  • 1/4 szklanki kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąki wymieszać z sodą i kakao, przesiać.

W średnim garnku umieścić olej, powidła, cukier, mleko podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści. Zagotować, zdjąć z palnika. Ostudzić, dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z kakao, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodać do ciasta w trzech turach, bardzo delikatnie mieszając za każdym razem. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać.

Warstwa jasna:

  • 600 g śmietany 30%
  • 1/8 lub 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, zmiksować do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolity płyn.

Jasną masę delikatnie wylać na ciemne ciasto używając wierzchu łyżki.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 1 i 1/2 godziny. Na koniec (ok 30 ostatnich minut) ciasto od góry przykryć papierem do pieczenia, aby się nie spiekło. Ciasto wyjąć, przestudzić na kratce. Schować do lodówki na 2-3 godziny.

Polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mleka
  • kilkanaście truskawek
  • 30 g gorzkiej czekolady

Mleko podgrzać, w gorącym mleku rozpuścić połamaną białą czekoladę. Odstawić do lekkiego stężenia. Polać polewą ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Wyjąć z lodówki, wyjąć z formy, pokroić na kwadraty. Czekoladę posiekać na wiórki, udekorować każdą porcję truskawką.

Smacznego!

Murzynek z masą śmietanową i polewą z białej czekolady
Murzynek z masą śmietanową i polewą z białej czekolady
Murzynek z masą śmietanową i polewą z białej czekolady
Murzynek z masą śmietanową i polewą z białej czekolady