mus_czekoladowy_mojprzepisna.pl

Mus czekoladowy

mojprzepisna.pl | Mus czekoladowy

Przepis był obecny z nami jak byliśmy na diecie South Beach, często go robiliśmy, potem nam się troszkę znudził, a teraz z wielką przyjemnością znów do niego powracamy. Przepis pochodzi z tego  forum. Mus jest gotowy w 2 godzinki razem z zastyganiem dlatego warto zapamiętać sobie ten przepis. Zaletą tego musu jest to, że nie ma w nim mąki, jajek,  zawiera małą ilość cukru, który zresztą może być zastąpiony ksylitolem lub stewią lub zwykłym słodzikiem, mleko krowie może być zastąpione mlekiem roślinnym, nie zawiera tłuszczu oprócz tego zawartego w czekoladzie. Coś słodkiego i małokalorycznego, polecam!

Składniki na 4 pucharki:

  • 2 szklanki mleka lub 2 szklanki śmietanki 30 % (wersja niedietetyczna) 235 kcal
  • 50 gr gorzkiej czekolady 300 kcal
  • 1/4 szklanki cukru lub substytutu cukru 200 kcal
  • 6 płaskich łyżek kakao 224 kcal
  • 1 łyżka żelatyny 27 kcal
  • szczypta soli
  • aromat lub ekstrakt do smaku
  • ewentualnie garść wiśni z nalewki

Jeżeli wykorzystamy zwykły cukier kaloryczność jednej porcji to około 250 kcal. Jeżeli użyjemy stewii wówczas kaloryczność jednej porcji to około 200 kcal.

W szklance mleka namoczyć żelatynę przez 5 min. Pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz, dodać cukier, kakao, sól, znów zagotować, cały czas mieszając. Wyłączyć gaz. Dodać pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę, pozostawić na jedną minutkę, aby się rozpuściło. Po tym czasie dodać mleko z żelatyną, wymieszać bardzo dokładnie aby wszystkie składniki się połączyły. Do pucharków powrzucać po kilka wiśni, zalać musem, odstawić do lodówki na godzinkę lub dwie.

Smacznego!

IMG_0411_
IMG_0407_