Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z

mojprzepisna.pl | Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z

Nowoczesna i zdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą ilością frużeliny wiśniowej i kremu na bazie śmietanki kokosowej, kakaowe, bezglutenowe spody a’la biszkoptowe bez jajek. Słodzona ksylitolem, na własnej mieszance mąk bezglutenowych. Bardzo kaloryczna, ale wysoko-odżywcza, spokojnie może być alternatywą dla śniadania, daje dużą dawkę energii, syci na długi czas. Przepis autorski :)

Składniki na formę 20 cm:

Składniki na biszkopt:

  • 100 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki z bezglutenowych płatków owsianych
  • 30 g kakao
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g zmielonego siemienia lnianego
  • 50 g zmielonych na mąkę ziaren słonecznika (następnym razem pominę)
  • 400 g aquababy (wody z puszki po ciecierzycy/gotowaniu ciecierzycy lub innych strączkowych, zredukowana do gęstego „żelującego płynu)
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 75 g ksylitolu

Dno tortownicy posmarować olejem, wyłożyć papierem, boków niczym nie wykładać, ani nie smarować.

W misce wymieszać mąki, kakao, proszek do pieczenia, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić Aquafabę, ubijać do momentu aż zacznie gęstniej i bieleć. Cały czas ubijając stopniowo dosypywać ksylitol. Miksować do momentu aż cały ksylitol nie rozpuści się, a masa będzie całkiem sztywna. Wyłączyć mikser, do miski z aquafobą stopniowo przesiewać mąki, delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. z termoobiegiem, piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Ciasto wyjąć z formy, przekroić na dwa równe blaty.

Składniki na frużelinę:

  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ksylitolu

Wiśnie i ksylitol umieścić w rondelku. Gotować do momentu, aż ksylitol się nie rozpuści, a wiśnie nie puszczą soku. Odlać do szklanki dwie łyżki soku z wiśni, dodać łyżkę wody, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, do gotujących się wiśni wlać zawartość szklanki, dokładnie wymieszać, od momentu zagotowania pogotować jeszcze 1 minutę na małym ogniu, zdjąć z palnika, wystudzić.

Składniki na krem:

  • 2 puszki śmietanki kokosowej min 20% tłuszczu (schłodzona min 24 h w lodówce)
  • 2 łyżeczki agar agar
  • 25 g ksylitolu

W mleczku kokosowym zrobić dwie dziurki, odlać wodę kokosową, to co zostanie to śmietanka kokosowa. Śmietankę podzielić na dwie części, mniejszą część – około 1/2 szklanki umieścić w rondelku, pozostałą część umieścić w misie miksera. Śmietanką należy doprowadzić do wrzenia, dodać agar, dokładnie wymieszać, gotować 2-3 min. Wyłączyć gaz, odstawić do wystudzenia. Uwaga, agar musi pozostać płynny (temperatura tężenia – około 40-50 st.).

Większą część śmietanki miksować na najwyższych obrotach miksera, do momentu, aż ubije się na prawie sztywny krem, cały czas ubijając stopniowo dodawać ksylitol. Wyłączyć mikser. 3 łyżki śmietanki dodać do agaru, wymieszać, następnie agar dodać do pozostałej śmietanki, delikatnie mieszając, tylko do połączenia się składników.

Wykonanie:

Na dno tortownicy, z odpinanymi bokami, ułożyć podkład do tortów, następnie ułożyć pierwszy blat, wyłożyć połowę frużeliny. Wyłożyć cały krem, następnie wyłożyć drugi blat, wyłożyć pozostałą frużelinę. Ciasto schłodzić w lodówce przez 5-6 godzin. Po tym czasie zdjąć boki tortownicy, ciasto przełożyć na paterę, kroić ostrym nożem. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z
Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z
Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z