Najlepsze muffiny marchewkowe (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Najlepsze muffiny marchewkowe (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Dziś i wczoraj były … to mało powiedziane … królowały u nas muffiny marchewkowe. Ostatnio rzadko się zdarza, żeby mój starszy synek zaakceptował moje bezglutenowe i wegańskie wariacje na temat znanych i lubianych wypieków domowych, więc jak tylko okazało się, że babeczki bardzo, ale to baaardzo przypadły mu do gustu, szalenie się ucieszyłam i pomyślałam, jest jednak światełko w tunelu, że można zdrowo i pysznie! O dziwo, smakowały też głowie rodziny (mówi, że w miarę), który wręcz nie znosi bezglutenowych wypieków. Muffiny 4x bez. Bez glutenu, bez cukru, bez produktów odzwierzęcych, bez soi. Muffiny są proste w wykonaniu, mimo, że lista składników jest dość długa, to warto, warto je zrobić. Inspiracja bezbez.pl. Muffiny są dość wilgotne, nie są ciężkie, są całkiem puszyste, absolutnie nie czuć w nich żadnej konkretnej mąki, nie czuć też, że są bezglutenowe. Następnym razem postaram się zmniejszyć ilość oleju, dam Wam znać jaki będzie efekt. Bardzo zachęcam do upieczenia. Dzieci Wam podziękują, moje mnie wyściskały :) ;)

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Przygotować formę na muffiny u mnie silikonowa, jeżeli macie tradycyjną, polecam użyć papilotek lub wysmarować każde gniazdo olejem i posypać grubą mąką owsianą.

Składniki na 12 dużych muffinek.

Skladniki mokre:

  • 155 ml mleka roślinnego
  • 130 g musu jabłkowego
  • 2 i 1/2 łyżki jogurtu kokosowego (ja pominęłam)
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki syropu klonowego/daktylowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka masła orzechowego lub migdałowego (pominęłam)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Składniki suche:

  • 120 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki owsianej
  • 40 g mąki gryczanej jasnej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 70 g cukru kokosowego/erytrolu/ksylitolu lub innego słodzidła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200 g marchewki, startej na tarce o małych lub dużych oczkach
  • 1 duże jabłko, pokrojone w kostkę
  • 2 garści pokrojonych orzechów

Wykonanie:

Składniki mokre wymieszać. Składniki suche wymieszać, przesiać do składników mokrych. Wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia się składników.

* W przypadku gdy nie macie ochoty kupować tylu mąk, można przygotować je samodzielnie. Ja to robię tak, że do blendera wysokoobrotowego wsypuję ryż, płatki owsiane, kaszę gryczaną, mielę do momentu, aż powstanie gładka mąka, dodaję proszek do pieczenia, sodę, mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną ** oraz przyprawy i sól, chwilkę jeszcze mielę, żeby wszystko ze sobą połączyć. Następnie przesiewam mieszankę mąk do wymieszanych mokrych składników, mieszam szpatułką, tylko do połączenia składników.

Dodać jabłka, marchew, orzechy, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Piec 25-30 min.
Upieczone, wyjąć z foremek, przełożyć na kratkę, wystudzić. Można polać roztopioną gorzką czekoladą lub kremem na bazie nerkowców, u mnie saute.

Smacznego!

** mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną można zastąpić budyniem waniliowym, półtora opakowania.