Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami

mojprzepisna.pl | Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Mięciutkie, delikatne, bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno-orkiszowe ze świetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj.

Składniki na 11-12 dużych obwarzanków:

  • 250 gr mąki pszennej typ 650
  • 250 gr maki ciemnej orkiszowej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 20 gr świeżych drożdży
  • 1 łyżka miękkiego masła roślinnego lub oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli

Posypka:

  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 3 łyżki maku
  • 3 łyżki ziaren dyni
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła roślinnego lub oleju

Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę (zabrać 3 łyżki z 300 ml), rozkruszyć drożdże, miód, dodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać z 500 gr), wymieszać. Odstawić na 10 min, aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości na 1,5 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części.

Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić końce, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie max 6 szt na blachę. Tak postąpić z pozostałymi częściami ciasta.

Obwarzanki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 20 min).

Po napuszeniu roztopionym masłem posmarować każdego obwarzanka.

Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec dwie blachy jednocześnie na najniższych półkach przez 15-20 min, w połowie czasu półki zamienić, tak aby wszystkie obwarzanki się równomiernie zarumieniły.

Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Podawać ciepłe. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Następnego dnia już nie są takie świeże.

Smacznego!

Orkiszowe obwarzanki
Orkiszowe obwarzanki
Orkiszowe obwarzanki
Orkiszowe obwarzanki