- 2 kg ogórków „kiszaków” nienawożonych
- 4 kawałki chrzanu (ok 10 gr każdy kawałek)
- 8 ząbków czosnku niekoniecznie obranych, ale za to lekko rozgniecionych w dłoniach
- 2 litry wody
- 60 gr soli
- 20 gr cukru
- 12 kulek ziela angielskiego
- 12 liści laurowych
- 4 łodygi kopru z baldachami
- 4 liście porzeczki
- 4 słoiki jednolitrowe
Słoiki myjemy, wyparzamy w piekarniku nagrzanym w 115 stopniach przez 15 min (tylko bez nakrętek – nakrętki po prostu myjemy a później polewamy wrzątkiem). Ogórki szorujemy
W międzyczasie gotujemy wodę z solą.
Do każdego słoika wkładamy koper, czosnek, ziele, liście laurowe, liście porzeczki, na to układamy ogórki bardzo ściśle. Do każdego słoika wlewamy wrzącej wody z solą do ich pokrycia. Dokładnie zamykamy. Odstawiamy ogórki do miski, i zostawiamy 3 dni w ciemne miejsce. Uwaga ogórki będę się kisić więc woda z solą będzie się wylewać ze słoików. Po trzech dniach należy odkręcić każdy słoik, sprawdzić czy ogórki nie pływają, muszą być ściśle poupychane, inaczej sfermentują, jeżeli jest miejsce w słoiku to należy poupychać jeszcze nowych ogórków, jeżeli jest potrzeba to trzeba dolać wody z solą. Następnie należy zamknąć szczelnie słoiki i odstawić w ciemne miejsce.
Ogórki będę ukiszone po około tygodniu.
Smacznego!