mojprzepisna.pl | Ogórki małosolne
Powoli zaczyna się sezon ogórkowy … więc polecam ogórki małosolne. Są pyszne, chrupiące i szybko znikają. Inspiracja
Składniki na 4 litrowe słoiki:
- 2 kg ogórków gruntowych*
- 2 litry wody
- 70 gr soli morskiej
- 4 kwiatostany kopru z łodygami
- 4 kawałki chrzanu z liśćmi
- główka młodego czosnku
Ogórki umyć, z dwóch stron poucinać piętki, ściśle powkładać do słoików, (do każdego zmieści się mniej więcej 12 ogórków), wcisnąć koperek z łodygami, liść chrzanu wraz z korzeniem, czosnek obrany, łupiny z czosnku. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, rozpuśić. Wrzątkiem zaleć ogórki. Szczelnie zamknąć. Po 3 dniach są gotowe.
*najlepiej użyć ogórków ekologicznych, niepryskanych, z ogórkami pełnymi chemii ten przepis nie wyjdzie, ogórki robią się flakowate i pleśnieją
Smacznego!