Ogórki małosolne

mojprzepisna.pl | Ogórki małosolne
Powoli zaczyna się sezon ogórkowy … więc polecam ogórki małosolne. Są pyszne, chrupiące i szybko znikają. Inspiracja

Składniki na 4 litrowe słoiki:

  • 2 kg ogórków gruntowych*
  • 2 litry wody
  • 70 gr soli morskiej
  • 4 kwiatostany kopru z łodygami
  • 4 kawałki chrzanu z liśćmi
  • główka młodego czosnku

Ogórki umyć, z dwóch stron poucinać piętki, ściśle powkładać do słoików, (do każdego zmieści się mniej więcej 12 ogórków), wcisnąć koperek z łodygami, liść chrzanu wraz z korzeniem, czosnek obrany, łupiny z czosnku. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, rozpuśić. Wrzątkiem zaleć ogórki. Szczelnie zamknąć. Po 3 dniach są gotowe.

*najlepiej użyć ogórków ekologicznych, niepryskanych, z ogórkami pełnymi chemii ten przepis nie wyjdzie, ogórki robią się flakowate i pleśnieją

Smacznego!

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne