Owocowy tort drożdżowy

mojprzepisna.pl | Owocowy tort drożdżowy

Jest to propozycja dla amatorów wilgotnych wypieków owocowych czyli chyba wszystkich :) Tort powstał pod wpływem chwili, w zasadzie z resztek owoców jakie znalazłam w spiżarce. Tort składa się z dwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze są jabłka.

Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja piekłam w formie na tartę i boki troszeczkę mi wyszły z formy, więc nie polecam)

  • 500 gr mąki (u mnie typ 650 z Biedronki)
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 100 gr masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 gr świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 4 jabłka
  • 2 gruszki
  • 200 gr dżemu u mnie śliwkowy

Z maki mąki mleka, cukru, drożdży,soli, jajek wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez 15 min w robocie z hakiem, do momentu aż przestało się kleić do ścianek misy miksera. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości.

Podczas gdy ciasto wyrasta obrać jabłka, wydrążyć, pokroić na około 12 półksiężyców, Tak samo postąpić z gruszkami.

Formę wysmarować masłem wysypać bułką tartą.

Ciasto krótko wyrobić, odgazować, podzielić na dwie części.

Na dno formy, poukładać gruszki, na to wyłożył połowę ciasta, rozciągnąć je tak żeby pokryło całe dno formy. Na to wyłożyć dżem. Na to wyłożyć pozostałe ciasto. Następnie wyłożyć jabłka. Piec w temp. 200 st. przez 40 min. lub dłużej do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

owocowy_tort_drozdzowy_mojprzepisna.pl
owocowy_tort_drozdzowy_mojprzepisna.pl
owocowy_tort_drozdzowy_mojprzepisna.pl
owocowy_tort_drozdzowy_mojprzepisna.pl