Mojprzepisna.pl | Pączki babuni
Tym razem pączki zrobiłam dla małego 9 letniego chłopca, który ostatnio troszkę się nacierpiał, przeszedł drugą operację ucha w okresie 6 miesięcy. Mareczku to dla Ciebie, cieszymy się że jesteś takim dzielnym chłopcem! Pączki robi się rewelacyjnie, ciasto po wyrobieniu bardzo szybko i ładnie rośnie, paczki są puszyste, nie gumowate, delikatne i lekkie. Mi osobiście bardziej smakują te niż Pączki z czekoladą. Ale to kwestia gustu. W przypadku tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki życia wg. przepisu pani Magdy Gessler.
[:Listonic]
Składniki na 26 szt. :
- około 610 gr mąki tortowej
- 160 ml mleka u mnie sojowe
- 33 gr drożdży świeżych
- 100 gr cukru
- 160 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 7 żółtek (u mnie z jajek o rozmiarze L)
- 3 całe jajka (u mnie jajka rozmiar L)
- 10 gr – 16 gr cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
- 1 litr oleju rzepakowego
- dżem wiśniowy lub marmolada z różą lub kto co lubi :) do nadziewania
W garnuszku umieścić termometr cukierniczy oraz mleko, 33 gr cukru, drożdże, podgrzać do temp 30-35 st. wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika. Dodać 1/3 szklanki mąki, wymieszać. Odstawić do podwojnia objętości. W tym czasie w drugim garnuszku umieścić termometr cukierniczy oraz jajka, żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy, podgrzać do temp 30-35 st. wymieszać do rozpuszczenia się cukru rózgą kuchenną. Jajka przełożyć do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże dodać około 400 gr mąki. Wyrabiać długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i błyszczące podsypując mąką w razie konieczności. Ja podczas wyrabiania dodałam 2/3 szklanki mąki. Pod koniec wyrabiania dodać przestudzone masło, wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na grubość 1-1,3 cm na mocno wysypanej mąką stolnicy, wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm. Odstawić do napuszenia na wysypanej mąką tacy pod ściereczką. Rozgrzać olej do 175 st nie więcej. Smażyć z dwóch stron po parę minut na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy. Nadziewać jeszcze ciepłe. Do rękawa cukierniczego zakończonego tylką bismarc nakładać dżem lub marmoladę, popudrować, podawać :)
Smacznego!