mojprzepisna.pl | Pancakes
Pomysł na szybkie śniadanie. Puszyste placki, smażone bez dodatku tłuszczu. Dla nas klasyczne naleśniki są jednak The Best :). Źródło Kwestia Smaku.
Składniki na ok 20 placków o średnicy około 10-12 cm:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 75 gr rozpuszczonego masła
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru drobnego lub pudru
- szczypta soli
Do dużej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier, sól, wymieszać. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko, masło, wymieszać. Składniki płynne dodać do suchych, wymieszać rózgą do połączenia. Odstawić na 15 min. Smażyć na średnim ogniu, bez tłuszczu najlepiej w maleńkiej patelni (np. o średnicy 12 cm) (tak żeby wyszły ładne okrągłe placki), ja smażyłam na dużej i wyszły mi trochę niekształtne.
Podawać gorące :)
U mnie z miodem z mniszka lekarskiego i borówkami amerykańskimi. Można podawać również z nutellą i truskawkami lub z syropem klonowym.
Smacznego!