Panna Cotta z frużeliną jeżynową

mojprzepisna.pl | Panna Cotta z frużeliną jeżynową

Trwa karnawał, a w karnawale nie objedzie się bez Balu Karnawałowego.  W tym roku temat balu i sam bal organizowany był u nas. Tematem przewodnim były maski weneckie. A jak Wenecja to Włochy, a jak Włochy to Tiramisu lub Panna Cotta. Wybrałam to drugie, jako że nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowania. Deser bardzo prosty, szybki i smaczny, goście byli zachwyceni. Inspiracja Moje Wypieki.

Składniki na 6 małych słoiczków:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 200 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 laska wanilii

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, tak aby napęczniała (około 5-10 min), podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się, odstawić. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, nożem wyskrobać ziarenka, laskę i ziarenka przełożyć do garnuszka, dodać cukier, mleko, śmietanę, gotować na małym ogniu, jak mieszanka zacznie się gotować wyłączyć. Do żelatyny dodać kilka łyżek mieszanki, wymieszać, następnie żelatynę dodać do reszty mieszanki, wymieszać, aby żelatyna dobrze połączyła się ze śmietaną. Przecedzić. Odstawić do wystudzenia, następnie jak już będzie troszkę gęstnieć przelać do foremek. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, 2-3 godziny.

Frużelina jeżynowa:

  • 500 g świeżych lub mrożonych jeżyn
  • 2-4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody (do rozpuszczenia żelatyny)
  • 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody (do rozpuszczenia mąki)

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, tak aby napęczniała (około 5-10 min), podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się, odstawić. W garnuszku umieścić jeżyny, zasypać cukrem, gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a jeżyny puszczą trochę soku. W 2 łyżkach wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, mąkę dodać do gotujących się jeżyn, wymieszać, zagotować i wyłączyć ogień. Kilka łyżeczek owoców wymieszać z żelatyną, żelatynę przelać do pozostałych owoców, wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Każdy słoiczek z panna cotta napełnić frużeliną, podawać.

Smacznego!

Panna Cotta z frużeliną jeżynową
Panna Cotta z frużeliną jeżynową
Panna Cotta z frużeliną jeżynową