Pascha idealna

Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser

mojprzepisna.pl | Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser

Pascha idealna, to deser, przygotowywany w naszym rodzinnym domu, odkąd pamiętam. Moja mama zawszę ją przygotowywała, dokładnie raz w roku i tylko raz niestety, na Wielkanoc. Ponoć jest to deser popularny na Lubelszczyźnie, skąd pochodzę, jednak mi zdarzyło się go jeść w żydowskiej restauracji w Tykocinie. Deser składa się z dwóch podstawowych składników, z ręcznie robionego sera i masła. Poza tym jest naładowany dużą ilością bakalii. Paschę warto zacząć robić dzień a najlepiej dwa dni przed podaniem.

Składniki na 1,5-2 litry paschy:

  • 2 litry mleka 3,2 %, świeżego lub pasteryzowanego, UHT się nie nadaje
  • 600 ml śmietany 30 %
  • 500 g kwaśnej śmietany np. 18 % lub 12%, ewentualnie kefiru, jogurtu lub maślanki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 10 dużych jaj, rozmiar L
  • po 100 g posiekanych orzechów laskowych, włoskich, migdałów, suszonych śliwek, rodzynek, żurawiny, daktyli, moreli
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można dodać więcej, ale należy pamiętać, że suszone owoce dają bardzo dużo słodyczy.
  • 500 g masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do garnka z nieprzywierającym dnem, u mnie teflonowym, wlać mleko, zagotować. Uwaga łatwo się przypala, więc na małej mocy palnika.

W misie miksera umieścić kremówkę, kwaśną śmietanę, jajka i cukier wanilinowy. Zmiksować do połączenia. Na gotujące się mleko, cały czas mieszając, powoli wlewać jajeczną mieszankę. Gotować, do momentu aż zacznie wrzeć, mieszanka zacznie się warzyć, zaczną tworzyć się grudki, to dobry znak, tak ma być. Pogotować jeszcze kilka minut na małym gazie.

Duże sito o drobnych oczkach umieścić nad wysokim garnkiem, powoli i ostrożnie przelać ser przez sito, pozbywając się w ten sposób serwatki. Można troszkę potrząść sitkiem żeby wytrząść resztę cieczy. Ser pozostawić w sicie na kilka godzin, około 6, potrząsając co godzinę, ma całkowicie wystygnąć i odciec, ser ma mieć konsystencję zwykłego twarogu, jedynie troszkę bardziej miękkiego.

W misie miksera umieścić pokrojone w kostkę masło i cukier puder. Masło utrzeć na puch, do momentu, aż stanie się lekkie i puszyste. Cały czas miksując, łyżka po łyżce dodawać ser. Miksować, tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, nie dłużej, aby nie zważyć masła.

Do utartego z masłem sera dodać drobno pokrojone bakalie, wymieszać. 3 lub 4 miseczki, po około pół litra, wyłożyć folią spożywczą, dno i boki. Zostawić więcej folii, żeby od góry również zakryć paschę. Paschę przełożyć do miseczek, ugnieść, wyrównać. Zawinąć folią, aby nie przenikały żadne zapachy. Paschę schłodzić w lodówce przez klika godzin, najlepiej przez całą noc. Na godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki, wyjąć z miseczki, pozbyć się folii. Położyć na talerzyku, kroić zanurzanym we wrzątku, ostrym nożem.

Smacznego!

Pascha idealna
Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser
Pascha idealna
Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser
Pascha idealna - Tradycyjny Wielkanocny deser
Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser