mojprzepisna.pl | Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem
Świetna pasta do posmarowania chleba, bułeczek, czy naleśników. Po zjedzeniu kanapeczek z pastą długo pozostaję najedzona. Pasta jest prosta w wykonaniu i zawiera łatwo dostępne składniki, polecam. Przepis zaczerpnięty z książki CIAŁO I DUCHA RATOWAĆ ŻYWIENIEM autorstwa dr. Ewy Dąbrowskiej, delikatnie został przeze mnie zmodyfikowany.
Składniki na 2 szklanki pasty:
- 1/2 szklanki ziarna siemienia lnianego
- 1/2 szklanki surowego brązowego ryżu
- 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego (u mnie domowa salsa pomidorowa-paprykowa)
- 4 pomidory suszone
- 1 pęczek pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli czarnej
- 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu
- oliwa do polania
- czerwona cebula do serwowania pasty
Siemię lniane gotować w 1 i 1/2 szklanki wody przez 3 minuty. Ryż ugotować do miękkości. Siemię lniane, ryż i pozostałe składniki umieścić w malakserze, zmielić wszystko na dość gładką pastę. Przełożyć do słoiczka od góry nalać troszeczkę oliwy, aby się nie starzała, używać tylko czystego noża, przy wyjmowaniu pasty ze słoiczka.
Smacznego!

