CRW_4186_pasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl

Pasztet szlachecki

pasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl
pasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl

mojprzepisna.pl | Pasztet szlachecki

Specjalność mojego męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z genialną skórką jajeczno-chrzanową. Pyszności. Aha no i oczywiście bez dodatku glutaminianu sodu czy innych wzmacniaczy smaku czy aromatu, z samych naturalnych składników. Najlepszy pasztet ze sklepu niech się chowa ;) Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej u nas w domu) :)

[:Listonic]

Składniki na 2 formy o wymiarach 10 cm  na 25 cm:

  • 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste)
  • 200 gr wątróbki drobiowej
  • 200 gr podgardla wieprzowego
  • 200 gr surowego boczku
  • 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe)
  • 12 jajek rozmiar  L
  • 2 cebule
  • 1 kajzera
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 łyżeczek chrzanu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 4 kulki jałowca
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Dzień wcześniej upiec mięso.

Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę.

Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek.

Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć na pozostałym tłuszczu z pieczenia mięsa na rumiany kolor. Dodać opłukaną i osuszoną wątróbkę. Smażyć 20 min z cebulką na średniej mocy palnika.

Upieczone mięso, pokroić na kawałki 3 cm na 3 cm (takie żeby móc je zmielić), zmielić w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Zmielić wątróbkę, cebulę, czosnek, a na końcu kajzerkę, jeżeli zostanie trochę tłuszczu z pieczenia to dodać do zmielonej masy. Dodać przyprawy, wymieszać (można skosztować, aby nie okazało się że ma mało przyprawione). Dodać 8 całych jaj, wymieszać. Przełożyć do form, wyrównać łyżką zmoczoną w zimnej wodzie. 4 jajka i chrzan rozbełtać,każdy z pasztetów polać jajkiem z chrzanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (grzałka góra , dół). Piec 1,5 godziny.

Smacznego!

CRW_4189_pasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl
CRW_4189_pasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl