Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową

mojprzepisna.pl | Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową

Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem z frużeliną zrobioną z rabarbaru i truskawek oraz ze śmietanką kokosową. Ostatnio lubię używać tej śmietanki, bo desery są odrobinkę mniej tłuste, lżejsze, co mi bardzo odpowiada, jednocześnie jest bardzo delikatny posmak kokosa. Jeżeli ktoś jeszcze nie jadł Pavlovej, a lubi piankowe desery, koniecznie musi spróbować – pyszny i całkiem lekki deser, dość słodki, ale nie przesłodzony. Frużelinę i bezę można przygotować dzień wcześniej. Luźna inspiracja Moje Wypieki

Składniki na dwa blaty o średnicy 15 i 20 cm:

  • 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej
  • 360 gr cukru drobnego
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi, jeden 15 cm, drugi 20 cm (odrysować od talerzyków), położyć na dwie blaszki od piekarnika.

Piekarnik nagrzać do 170 st. z termoobiegiem.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując na maksymalnych obrotach miksera, między kolejnymi łyżkami cukru miksować około minuty. Pod koniec dodać mąkę i ocet zmiksować.

Bezy wyłożyć na dwa narysowane okręgi, uformować w dwa cylindry (u mnie wyszły kopczyki), wyrównać łyżką/szpatułką boki ku górze. Piec 5 min w temperaturze 170 st z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i piec 1 godzinę. ps. jeżeli brak termoobiegu, piec na najniższej półce tą mniejszą, na 3 półce od dołu tą większą, w 180 st. przez 5 min, później w 110 st przez 1 godzinę. Ostudzić całkowicie w lekko uchylonym piekarniku.

Frużelina rabarbarowo-truskawkowa:

  • 300 gr rabarbaru
  • 300 gr truskawek
  • 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 4, ale dla nas była zdecydowanie za słodka)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody

Do miseczki wsypać żelatynę i zalać 3 łyżkami zimnej wody, zostawić do napęcznienia. 
Owoce umyć, pokroić w 1 cm kawałki, wrzucić do garnka, zasypać cukrem, gotować do rozpuszczenia cukru. Dodać mąkę, zagotować, zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu, ostudzić do temp pokojowej, wstawić do lodówki.

Krem kokosowy:

  • 400 ml mleka kokosowego (takiego z warstwą śmietanki, u mnie z Lidla Vitasia) (1 puszka) koniecznie schłodzonego w lodówce min 12 godzin
  • owoce do dekoracji

Mleko kokosowe otworzyć, zrobić dwie dziurki w górnej warstwie (śmietance) np. słomką do napojów. Przez te dziurki zlać mleko kokosowe do miseczki, a śmietankę przełożyć do misy miksera. Śmietanę kokosową ubić mikserem, bardzo krótko, tak aby ją napowietrzyć, (uwaga nie miksować za długo, bo może się zwarzyć).

Wykonanie:
Na paterze ułożyć pierwszy blat bezy, wyłożyć połowę frużeliny, wyłożyć śmietankę. Następnie wyłożyć drugi blat, resztę frużeliny i resztę śmietanki, udekorować owocami. Podawać od razu. Pavlova fajnie smakuje również następnego dnia, przechowywać w lodówce pod kloszem.

Uwaga! Warto zważyć białka przed rozpoczęciem miksowania, wiadomo jajko jajku nierówne. Generalna zasada jest taka, że na 1 jajko dajemy 1,33 części cukru. Czyli na 40 gramowe białko dajemy około 53 gramy cukru.

Smacznego!

Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową
Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową
Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową
Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową
Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową
Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową
Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową
Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową