Pavlova z kremem kawowym i borówkami

mojprzepisna.pl | Pavlova z kremem kawowym i borówkami

Ulubiony deser mojego męża, w tym roku z okazji świąt Wielkanocnych zrobiłam właśnie Pavlovą. Mąż i moja mama byli zachwyceni, a dzieciaki wyjadali słodką piankę bezową, krem średnio im smakował, bo był z kawą. Pavlovą robiłam używając ręcznego miksera, i nie wiem czy w przypadku robienia bezowych wypieków nie zostanę przy tym urządzeniu, jest dużo lepsze wyczucie, lepiej kontroluje się stan ubitych białek, jest mniejsze prawdopodobieństwo przebicia białek. Krem jest na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone. Pavlovą najlepiej upiec dzień wcześniej, a udekorować kremem tuż przed podaniem.

Beza:

  • 5 białek z dużych jaj, w temperaturze pokojowej,
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić z cukrem, na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Miksować do momentu, aż beza roztarta między palcami nie będzie miała wyczuwanych kryształków cukru. Na koniec dodać sok i mąkę, krótko zmiksować. Bezę wyłożyć na paper do pieczenia, uformować kopułkę. Piec 5 min w 180 stopniach, następnie 1 godzinę w 100 st. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Krem:

  • 500 ml śmietany 30%, następnym razem dodam mniej śmietany, np. 300 ml, schłodzonej przynajmniej 12 h w lodówce
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonej przynajmniej 12 h w lodówce
  • 1 łyżka cukru pudru, można dodać więcej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 200 g borówek
  • kilka zielonych listków np. mięty

Śmietanę, serek, cukier ubić na sztywno. Dodać kawę, ubić chwilę, tylko do połączenia. Krem wyłożyć na bezę, udekorować owocami.

Smacznego!

Pavlova z kremem kawowym i borówkami
Pavlova z kremem kawowym i borówkami
Pavlova z kremem kawowym i borówkami
Pavlova z kremem kawowym i borówkami