mojprzepisna.pl | Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym
Deser na zimno bez pieczenia z pysznymi truskaweczkami i sosem jagodowym. Deser jest pyszniutki, delikatniutki, nie zawiera spodu ciasteczkowego, przez co jest jeszcze lżejszy. Inspiracja Moje Wypieki.
Składniki na tortownice 18-20 cm:
- 500 gr sera mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka ale dobrej jakości)
- 300 gr śmietana 30 % schłodzona
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1,5 opakowania cukru wanilinowego)
- 250 gr truskawek odszypułkowanych i umytych (mogą być jagody, poziomki, maliny, porzeczki)
Śmietanę ubić na sztywno. We wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać do niej 3 łyżeczki ubitej śmietany. Mikser włączyć na max obroty i wlewać ciurkiem żelatynę. Dodać cukry. Miksując dodawać po łyżce sera. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Wlać do tortownicy 2/3 masy. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Truskawki zblenbować, delikatnie dodać do 1/3 masy serowej, dosłodzić jeżeli masa będzie kwaśna. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Sos jagodowy:
- 100 gr jagód (mogą być mrożone, lub inne owoce np. maliny lub truskawki, porzeczki)
- 1-2 łyżki cukru
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wrzątku
Do wysokiego naczynia wrzucić jagody, cukier, jogurt zblendować. Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia, dodać 2 łyżeczki musu jagodowego, wymieszać. Żelatynę dodać do musu jagodowego dokładnie zblednować.
Tuż przed podaniem sernik wyjąć z lodówki pokroić i na każdy kawałek dać łyżkę sosu jagodowego.
Smacznego!