Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym

mojprzepisna.pl | Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym

Deser na zimno bez pieczenia z pysznymi truskaweczkami i sosem jagodowym. Deser jest pyszniutki, delikatniutki, nie zawiera spodu ciasteczkowego, przez co jest jeszcze lżejszy. Inspiracja Moje Wypieki.

Składniki na tortownice 18-20 cm:

  • 500 gr sera mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka ale dobrej jakości)
  • 300 gr śmietana 30 % schłodzona
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1,5 opakowania cukru wanilinowego)
  • 250 gr truskawek odszypułkowanych i umytych (mogą być jagody, poziomki, maliny, porzeczki)

Śmietanę ubić na sztywno. We wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać do niej 3 łyżeczki ubitej śmietany. Mikser włączyć na max obroty i wlewać ciurkiem żelatynę. Dodać cukry. Miksując dodawać po łyżce sera. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Wlać do tortownicy 2/3 masy. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Truskawki zblenbować, delikatnie dodać do 1/3 masy serowej, dosłodzić jeżeli masa będzie kwaśna. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Sos jagodowy:

  • 100 gr jagód (mogą być mrożone, lub inne owoce np. maliny lub truskawki, porzeczki)
  • 1-2 łyżki cukru
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wrzątku

Do wysokiego naczynia wrzucić jagody, cukier, jogurt zblendować. Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia, dodać 2 łyżeczki musu jagodowego, wymieszać. Żelatynę dodać do musu jagodowego dokładnie zblednować.

Tuż przed podaniem sernik wyjąć z lodówki pokroić i na każdy kawałek dać łyżkę sosu jagodowego.

Smacznego!

Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym
Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym
Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym
Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym

Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym
Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym

Milion Smaków Truskawek - druga edycja