Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym

mojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym

Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę zrobić sernik cytrynowy na zimno:) Ale, ale sezon na truskawki trwa, więc musi być akcent truskawkowy, tak powstała pianka truskawkowo-cytrynowa. Deserek jest pyszny, lekki, piankowy, całkiem słodki, jak na nasze kubki smakowe, a do tego ma fajny spód, a’la blok czekoladowy. Koniecznie spróbujcie. Pomysł na piankę mój autorski, pomysł na spód z tego przepisu.

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

Składniki na spód a’la blok czekoladowy:

  • 1 małe jajko (50 gr)
  • 70 gr masła
  • 50 gr cukru (następnym razem dam mniej, bo dla nas troszkę za słodki)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 70 gr orzechów laskowych lub innych
  • 100 gr sucharków lub herbatników
  • 4 suszone figi lub garść rodzynek lub 4 suszone morele

Spód tortownicy owinąć folią spożywczą.

Orzechy i figi pokroić na duże kawałki, sucharki lekko połamać (kawałki o wielkości około 1 cm na 1 cm).

Do garnuszka z grubym dnem wbić jajko, dodać cukier, ekstrakt, masło, kakao, gotować na średnim ogniu do momentu, aż masa zdecydowanie zgęstnieje, ma być o konsystencji budyniu, uwaga trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, figi i suchary, wymieszać, wyłożyć spód tortownicy, mocno uklepać, wyrównać, ostudzić, wstawić do lodówki/zamrażarki na czas przygotowywania pianek.

Składniki masę jogurtowo-śmietankową:

  • 250 gr śmietany 30%, koniecznie schłodzonej
  • 400 gr jogurtu greckiego, koniecznie schłodzonego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny namoczona w 3 łyżkach zimnej wody

W dużej misce umieścić śmietanę, ubić na sztywny krem, dodawać po jednej łyżce jogurtu, cały czas ubijając na małych obrotach miksera. Napęczniałą żelatynę bardzo delikatnie podgrzać, tylko tak aby się rozpuściła, do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej masy, wymieszać i bardzo powoli wlewać do ubitej masy, cały czas miksując, dodać cukier puder zmiksować.

Składniki na piankę cytrynową:

  • 3/4 masy jogurtowo-śmietankowej
  • sok z 1 cytryny (około 60 ml)
  • skórka otarta z 1 cytryny

Cytrynę sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Z powstałej masy jogurtowo-śmietankowej odjąć około 1 szklanki (będzie potrzebna do pianki truskawkowej), do reszty dodać sok z cytryny i skórkę wymieszać. Przelać do miski o maksymalnej średnicy 20 cm, która ma niepłaskie dno lub do drugiej tortownicy, ze spodem owiniętym folią spożywczą, o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, do całkowitego stężenia.

Składniki na piankę truskawkową:

  • 350 gr umytych i odszypułkowanych truskawek
  • 1 łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach zimnej wody

Napęczniałą żelatynę bardzo delikatnie podgrzać, tylko tak aby się rozpuściła, dodać truskawki, zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać odłożoną 1 szklankę masy jogurtowo-śmietankowej, dokładnie wymieszać, wylać na spód czekoladowy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, około 2-3 godziny.

Na zastygniętą piankę truskawkową wyłożyć piankę cytrynową. Piankę cytrynową najlepiej wyjąć z miski, poprzez zanurzenie jej na kilka sekund we wrzącej wodzie, tylko tak aby woda nie dostała się do pianki. Jeżeli jest taka konieczności szpatułką wyrównać brzegi pianki cytrynowej, tak aby powstała półkula, ozdobić skórką otartą z cytryny i świeżymi truskawkami.

Przechowywać w lodówce, pod kloszem.

Smacznego!

Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym