mojprzepisna.pl | Piróg biłgorajski
Jako rodowita Lublinianka, nie mogłam nie zrobić tradycyjnego lubelskiego przysmaku – Pirogu biłgorajskiego (inaczej Pierogu). Piróg składa się z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego i boczku/smalcu/szynki. Jest przepyszny na ciepło polany kwaśną śmietaną, na zimno można spożywać go zamiast chleba, posmarowany masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa”, ale oczywiście można go upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, aby ułatwić sobie pracę warto poprzedniego dnia ugotować większą ilość ziemniaków na obiad. Inspiracja.
Składniki na dwie keksówki 26 cm na 10 cm (wymiary u spodu), wysokość 7 cm:
- 600 gr ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej lub 650 gr ugotowanej
- 750 gr sera białego (półtłusty)
- 500 gr boczku z szynką pół na pół
- 1 szklanka śmietany 18 %
- 5 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 2 garści liści mięty lub łyżeczka suszonej mięty
Kaszę ugotować na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lekko przestudzić. Boczek/szynkę drobno pokroić w kosteczkę, smażyć do wytopienia tłuszczu na średnim gazie około 20 min: najpierw pod przykryciem, po 15 min zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze 5 min. Ziemniaki przepuścić przez praskę, umieścić w misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać.
Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić od boków formy, formę przykryć deską do krojenia, obrócić, delikatnie zdjąć formę, kroić ostrym nożem. Podawać z kwaśną śmietaną. Następnego dnia piróg można odgrzać na patelni na masełku lub w mikrofalówce.
Smacznego!