mojprzepisna.pl | Placek drożdżowy na żółtkach z serem
Klasyczne drożdżowe ciasto z dużą ilością białego sera i pyszną kruszonką na żółtkach, zamiast całych jaj. Bardzo długo utrzymuje świeżość, jest wilgotne i sycące. Polecam na śniadanie czy kolację.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 gr mąki pszennej tortowej + do podsypania (nie więcej niż 50 gr)
- 100 gr masła
- 1/3 szklanki cukru
- 20 gr świeżych drożdży
- 6 żółtek (z jaj rozmiar L)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/4 łyżeczki soli
Dwie keksówki, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać żółtka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia, ciasto może się kleić, ale nie przejmować się tym. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto ponownie wyrobić, już krótko. Podzielić na dwie części. Na wysmarowanej olejem/wysypanej mąką stolnicy rozciągnąć jedną część na wielkość ok 30 cm na 20 cm, posmarować serem, zawinąć jak dywan, przełożyć do foremki. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Rozkroić na środku. Odstawić do napuszenia. Piekarnik rozgrzać do 180. Ciasta posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika. Piec w 180 st. przez 35-45 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce w formie przez 30 min, zdjąć formę, wystudzić całkowicie.
Składniki na masę serową:
- 1/3 szklanki cukru
- 600 gr sera białego (może być z wiaderka, ja użyłam z Piątnicy)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 jajko
- skórka otarta z 3 cytryn
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Podzielić na pół.
Składniki na kruszonkę:
- 50 gr cukru
- 50 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 100 gr mąki pszennej
Do masła dodać cukier, rozetrzeć, żeby cukier był niewyczuwalny, dosypać mąkę, wyrobić, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Smacznego!


