Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka)

mojprzepisna.pl | Placek orzechowo-jeżynowy  (bez mleka)

Tak to jest jak się zaczyna pieczenie ciasta z przeświadczeniem, że wszystkie składniki są, a jak już mąką przesiana, owoce umyte, okazuje się, że jednak nie wszystko jest. Tak było i w tym przypadku, miało być kokosowo-malinowe a wyszło orzechowo-jeżynowe :-). Ciasto jest bardzo fajne, smaczne, proste i niekłopotliwe. Myślę, że tak jak ja zachwycicie się nim :). Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kuchnia Lidla.

Składniki na dużą blachę 36 na 24 cm (u mnie 38 na 25 dlatego trochę niższe):

Składniki na ciasto:

  • 380 gr mąki pszennej
  • 20 gr kakao
  • 8 gr proszku do pieczenia
  • 200 gr margaryny lub masła posiekanego w kostkę
  • 6 żółtek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej
  • 100-180 gr cukru (u nas 100 gr, ale następnym razem dam 50 gr, ponieważ pianka orzechowa jest dość słodka)

Składniki na warstwę orzechowo-owocową:

  • 6 białek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej
  • 200 gr cukru
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru po 40 gr każdy)
  • 200 gr orzechów włoskich lub laskowych zmielonych na mąkę lub drobno pokrojonych, mogą być też wiórki kokosowe lub inne orzechy
  • 400 gr mleka kokosowego (takiego z warstwą śmietanki, u mnie z Lidla Vitasia) (1 puszka) koniecznie schłodzonego w lodówce min 12 godzin lub 200 ml śmietany 30 % również schłodzonej
  • 500 gr świeżych lub mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać)

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i przesiać.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w rękach lub wrzucić do malaksera i posiekać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość dna formy, wyłożyć dno formy. Moje ciasto było bardzo sypkie, więc posypałam ciastem dno formy, następnie małym wałeczkiem wałkowałam ciasto, tak aby wszędzie miało równą grubość.

Białka ubić na prawie sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Wyłączyć mikser. Orzechy wymieszać z budyniem, delikatnie wmieszać do białek szpatułką.

Mleko kokosowe wyjąć z lodówki, NIE WSTRZĄSAĆ, otworzyć, wbić dwie słomki do samego dna. Przez powstałe dziurki wylać mleko kokosowe, a śmietanę kokosową przełożyć do misy miksera. Śmietanę kokosową ubić mikserem, bardzo krótko, tak aby ją lekko napowietrzyć, (uwaga nie miksować za długo, bo może się zwarzyć). Ubitą śmietankę delikatnie wmieszać do ubitych białek. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, wyrównać, wysypać owoce. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na tarce, posypać owoce.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. (bez termoobiegu). Piec w rozgrzanym piekarniku 40 -45 min. Wyjąć ostudzić. Pokroić w kwadraty. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Placek orzechowo-jeżynowy  (bez mleka)
Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka)
Placek orzechowo-jeżynowy  (bez mleka)
Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka)
Placek orzechowo-jeżynowy  (bez mleka)
Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka)