mojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą
Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej wyciągnąć masło i jajka z lodówki, a rabarbar, o ile macie mrożony, rozmrozić na durszlaku lub ręczniku papierowym.
Składniki na tortownicę 21 cm
Ciasto kruche:
- 100 gr miękkiego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr)
- 3 żółtka
- 210 gr mąki pszennej tortowej
- 2 gr proszku do pieczenia
- 1 łyżka bułki tartej
Warstwa owocowa:
- 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Pianka bezowa:
- 3 białka
- 100 gr drobnego cukru
- szczypta soli
Formę wysmarować odrobiną masła, obsypać mąką.
Mąkę i proszek przesiać. Do misy miksera przełożyć masło i cukier i utrzeć na „puszysty” krem. Dodawać po jednym żółtku, wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać rękami tak aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć jedną garść kruszonki, resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać bułką tartą.
Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st z włączonym termoobiegiem przez 10 min, tak aby ciasto lekko się zarumieniło.
Na podpieczony spód wyłożyć śliwki rozcięciami do góry lub rabarbarem lekko wyciśniętym w dłoniach, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
W misie miksera umieścić białka, dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo. Białko przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na owocach wycisnąć paseczki z białka. Wysypać kruszonkę, tam gdzie są owoce a nie białko.
Piekarnik nagrzać do 190 st lub 180 st z włączonym termoobiegiem. Ciasto wstawić na najniższą półkę, piec 20 min, następnie temperaturę zmniejszyć do 170 st lub 160 st z włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min.
Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno.
Smacznego!



