placki_z_jablkami

Placuszki z jabłkami

Placki z jabłkami to nic innego jak plasterki jabłek zanurzone w cieście naleśnikowym. Co w nich takiego wyjątkowego? placuszki rozpływają się w ustach i mają pyszny maślany posmaczek. Przepis i wykonanie mój małżonek.

Składniki na 15 placków:

3 jabłka

1/2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1 jajko

szczypta soli i cukru

masło do smażenia

Mąkę, mleko i jajko wymieszać dokładnie rózgą. Dodać sól i cukier. Jabłka umyć obrać, pokroić w cienkie plasterki (około 3 mm) w szerz, wydrążyć środki.

Na patelni rozpuścić łyżkę masła, podgrzać na średniej mocy palnika. Plasterki jabłek maczać w cieście i układać na patelni, piec po 3-5 min z każdej strony na złoty kolor. W razie potrzeby rozpuścić kolejną łyżkę masła podczas smażenia.

Podawać oprószone cukrem pudrem lub z dżemem.

Smacznego!

placki_z_jablkami
placki_z_jablkami