Postne kotleciki z warzyw z odpadów po soku

Mojprzepisna.pl | Postne kotleciki z warzyw z odpadów po soku

Jako że od tygodnia jestem na poście dr. Dąbrowskiej mam kilka sprawdzonych przepisów którymi chciałbym się z wami podzielić. Kotleciki możecie zrobić również jak nie jesteście na poście, wówczas można dodać ugotowanej rozgniecionej widelcem fasolki lub kaszy jaglanej. Kotleciki są pieczone w piekarniku, są bez tłuszczu.

Składniki na 24 kotleciki :

700-1000 g odpadów po soku (sok pozyskany z 1,5 kg – 2 kg warzyw mieszanych kapusty, marchewki, pietruszki, buraków )

1 cebula, drobno posiekana

3 ząbki czosnku

350 g passaty

350 g marchewki startej na tarce o małych oczkach

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki curry

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne / ostrej papryki

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Cebulę i czosnek zesmażyć na 2 łyżkach wody. Przełożyć do miski, dodać odpady po soku, passatę, marchewką, dodać przyprawy, dokładnie wyrobić, tak jak kotlety mielone.

Formować kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczać.

Układać na blaszce. Piec 45 min w 200 st. Wyjąć z piekarnika, podawać ze świeżymi warzywami.

Smacznego!