Mojprzepisna.pl | Postne kotleciki z warzyw z odpadów po soku
Jako że od tygodnia jestem na poście dr. Dąbrowskiej mam kilka sprawdzonych przepisów którymi chciałbym się z wami podzielić. Kotleciki możecie zrobić również jak nie jesteście na poście, wówczas można dodać ugotowanej rozgniecionej widelcem fasolki lub kaszy jaglanej. Kotleciki są pieczone w piekarniku, są bez tłuszczu.
Składniki na 24 kotleciki :
700-1000 g odpadów po soku (sok pozyskany z 1,5 kg – 2 kg warzyw mieszanych kapusty, marchewki, pietruszki, buraków )
1 cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku
350 g passaty
350 g marchewki startej na tarce o małych oczkach
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne / ostrej papryki
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Cebulę i czosnek zesmażyć na 2 łyżkach wody. Przełożyć do miski, dodać odpady po soku, passatę, marchewką, dodać przyprawy, dokładnie wyrobić, tak jak kotlety mielone.
Formować kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczać.
Układać na blaszce. Piec 45 min w 200 st. Wyjąć z piekarnika, podawać ze świeżymi warzywami.
Smacznego!